Letartóztathatták az osztrák Ibiza-botrány kitervelőjét

2020. december 11. – 20:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Másfél évvel az úgynevezett Ibiza-videó nyilvánosságra hozatala után letartóztatták azt az osztrák férfit, aki a gyanú szerint háttérből szervezte, illetve irányította eseményeket, írja az MTI.

Az Ibiza-botrányról a Szájer-ügy apropóján mi is írtunk a Telexen. A rejtett kamerás felvételen Heinz-Christian Strache, későbbi alkancellár volt látható Johann Gundenusszal, a pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) akkori frakcióvezetőjével, valamint egy fiatal nővel, aki magát egy orosz oligarcha unokahúgának adta ki. Strache állami megbízásokat ígért a nőnek, ha az megveszi a legnagyobb osztrák napilapot, és támogatást ad a Szabadságpárt választási kampányához.

Az alkancellárnak távoznia kellett 2019 májusában, miután két német lap, a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung részleteket hozott nyilvánosságra a felvétekből.

A férfit, aki az eseményeket a háttérből irányította, csütörtökön fogták el Berlinben. Az őrizetbe vétel tényét a bécsi államügyészség és a berlini rendőrség is megerősítette. Az osztrák hatóságok már kérelmezték Julian H. kiadatását, és várnak a berlini döntésre. A magánnyomozóként is emlegetett Julian H tolmácsként maga is feltűnik az ominózus videón.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!