Újratárgyalják a volt osztrák alkancellár vesztegetési ügyét

2022. augusztus 30. – 12:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Érvénytelenítette egy bécsi fellebbviteli bíróság kedden a Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár vesztegetési ügyében tavaly augusztusban kiszabott ítéletet, amelynek alapján a politikusra 15 hónapig tartó felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki.

A volt alkancellárt azzal vádolták, hogy a pártjának, az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) juttatott, összesen 12 ezer eurós támogatásért cserébe közbenjárt egy olyan jogszabálymódosítás ügyében, amely kedvezően érintette egyik jó ismerőse, Walter Grubmüller magánklinikáját. Strache támogatta, hogy Grubmüller magánklinikáját felvegyék azon kedvezményezettek körébe, amelyek közvetlenül a társadalombiztosításon keresztül tudnak szolgáltatásokat elszámolni. A vádat Strache elutasította, és fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, írja az MTI.

A bécsi tartományi felsőbíróság aztán kedden elrendelte, hogy újra kell tárgyalni az ügyet, mert az elsőfokú eljárás során nem vettek kellőképpen figyelembe bizonyos chatüzeneteket, amik tisztázhatják Strachét a vádak alól, illetve az ítélet indoklása nem volt teljesen érthető, és ellentmondásokat tartalmazott.

Júliusban egy másik korrupciós ügyben is felmentették az egykori politikust, aki 2017 és 2019 között volt alkancellárt. Abban az eljárásban azzal vádolták meg, hogy segített felügyelőbizottsági tisztséget szerezni egy vállalkozónak egy FPÖ-közeli egyesületnek juttatott adományokért cserébe, de a bíróság nem találta bizonyíthatónak a vádat.

2019-ben azután oszlott fel az FPÖ-ből és az Osztrák Néppártból álló kormánykoalíció, hogy napvilágra került egy rejtett kamerával készült felvétel, amelyen Strache a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát – ausztriai befektetésre készülő – dúsgazdag orosznak valló nőnek 2017 júliusában, néhány hónappal az ausztriai parlamenti választás előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!