Giorgia Meloni olasz miniszterelnök támogatásáról biztosította az ukránokat, az év elején Kijevbe utazik

2022. december 27. – 20:20

Másolás

Vágólapra másolva

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kedden Volodimir Zelenszkij elnökkel folytatott beszélgetésében megerősítette, hogy kormánya teljes mértékben támogatja az ukránokat – áll az olasz miniszterelnöki hivatal által kiadott közleményben.

Meloni és Zelenszkij először október 28-án egyeztetett egymással, a keddi telefonbeszélgetésen az olasz kormányfő megerősítette Olaszország maximális elkötelezettségét minden olyan „hasznos intézkedés mellett, amely az ukrán nemzet igazságos békéjét célozza”.

Meloni megerősítette, hogy év elején Kijevbe tervez látogatni, továbbá Zelenszkijt is meghívta Rómába.

„Megköszöntem a szolidaritást és a támogatást Giorgia Meloni miniszterelnöknek” – írta a beszélgetésről a Twitteren az ukrán elnök. Zelenszkij háláját fejezte ki az olasz kormánynak a tízmillió eurós segélyért is. Hozzátette: Meloni arról tájékoztatta, hogy mérlegelik az égbolt védelmét szolgáló légvédelmi rendszerek biztosítását is.

Giorgia Meloni – akinek szeptemberi választási győzelméhez Orbán Viktor Facebook-oldalán is gratulált – már megválasztása után támogatásáról biztosította az ukrán népet. A Meloni-kormány álláspontjával kapcsolatban korábban felmerültek kétségek, mivel az Olasz Testvérekkel szövetséges Liga és Hajrá Olaszország pártok vezetői, Matteo Salvini és Silvio Berlusconi többször is hangoztatták, hogy nincs értelme a keménykedésnek Moszkvával szemben. Meloni azonban erősen Putyin-ellenes, Ukrajna-párti vonalat visz. Orbán Viktor év végi nemzetközi sajtótájékoztatóján egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy „nem szerepel a programjában” kijevi látogatás.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!