Édesanyjáról is megemlékezett első karácsonyi beszédében III. Károly

2022. december 25. – 18:40

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány hónapja elhunyt édesanyjáról, II. Erzsébet királynőről is megemlékezett első, királyként elmondott karácsonyi üzenetében III. Károly brit uralkodó. A beszéd hangsúlyosan szólt a megélhetési válságról és a háborús övezetekben élőkről is.

III. Károly a brit uralkodócsalád legnagyobb rezidenciáján, a windsori kastélyban mondta el a Nagy-Britannia és a Nemzetközösség népeihez intézett első karácsonyi üzenetét. A beszédet a Szent György-kápolnában rögzítették, ott, ahol II. Erzsébet királynőt és néhai férjét, a tavaly elhunyt Fülöp edinburghi herceget végső nyugalomra helyezték – írja az MTI.

Károly azt mondta: a karácsony különösen szívbemarkoló időszak azok számára, akik a közelmúltban veszítették el szeretteiket. Úgy fogalmazott: a karácsony soha ki nem hunyó fényességének ereje édesanyja istenhitének meghatározó eleme volt, de ugyanígy meghatározta az emberekbe vetett hitét is.

III. Károly megemlékezett mindazokról, akik világszerte háborús konfliktusokkal, éhínséggel, természeti katasztrófákkal kénytelenek szembesülni, vagy azt számolgatják, hogy miként tudják kifizetni számláikat, miként tudnak élelmet és meleg otthont biztosítani családjuknak. Beszédének nagy részét azoknak szentelte, akik a nehéz helyzetben lévőkön segítenek. Dicsérte az önkénteseket, a jótékonysági szervezeteket és az egészségügyi dolgozókat – írta a Guardian.

III. Károly brit uralkodó karácsonyi televíziós beszéde 2022. december 25-én – Fotó: Paul Ellis / AFP
III. Károly brit uralkodó karácsonyi televíziós beszéde 2022. december 25-én – Fotó: Paul Ellis / AFP

Az első karácsonyi televíziós beszédében a kereszténység mellett más nagy vallások követőit is igyekezett megszólítani. Azt mondta, az elmúlt évben a templomok, a zsinagógák, a mecsetek és a szikh imaházak erejüket egyesítve gondoskodtak az éhezők élelmezéséről, és nyújtottak szeretet, támogatást a rászorulóknak. Megjegyezte, hogy a karácsony elsősorban a kereszténység ünnepe, azonban a sötétséget legyőző fény ünneplése túlterjed a vallásokat, hiteket elválasztó határokon.

III. Károly azt is elmondta, milyen mély hatást gyakorolt rá, amikor néhány évvel ezelőtt ellátogatott a betlehemi Születés Templomába, arra a helyre, ahol a keresztények szerint Jézus született. „Többet jelentett számomra, mint amit ki tudnék fejezni, hogy ott állhattam azon a helyen, ahol – ahogy a Biblia fogalmaz – »a világosság a világba jött«” – mondta.

III. Károly egy kilencven évre visszanyúló hagyományt folytatott vasárnap beszédével, elsőként ugyanis dédnagyapja, V. György király szólt az akkori brit birodalom népeihez 1932. december 25-én; üzenetét a BBC Empire Radio közvetítette. II. Erzsébet királynő volt az első brit uralkodó, akinek karácsonyi üzenetét a televízió is közvetítette. Ez a hagyomány 1957-ben kezdődött, öt évvel II. Erzsébet trónra lépése után, így III. Károly mindössze a második olyan brit uralkodó, aki karácsonykor a televízión keresztül szólt népéhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!