EU–Ukrajna-csúcstalálkozót tartanak február elején

2022. december 22. – 16:00

Másolás

Vágólapra másolva

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csúcstalálkozóra hívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. A meghívást az ukrán fél elfogadta, a csúcsértekezletet február 3-án tartják – közölte egy uniós tisztségviselő brüsszeli újságírókkal csütörtökön.

„Megerősíthetem, hogy az EU-Ukrajna csúcstalálkozóra február 3-án kerül sor, Zelenszkij elnök is meghívást kap rá” – mondta Barend Leyts, az Európai Tanács elnökének szóvivője. Azt egyelőre nem közölték, hol tartják meg a csúcstalálkozót. A találkozón a tagállamok vezetői nem lesznek jelen, az ukrán elnök mellett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Charles Michel vesz rajta részt.

EU-s tisztviselők szerint a csúcstalálkozó témája valószínűleg az lesz, hogy az EU hogyan tudja továbbra is támogatni Ukrajnát Oroszországgal szemben. Ezen kívül az Európai Unió vezetői azt is értékelnék, hogy Ukrajna milyen úton halad az unióhoz való csatlakozás terén.

Az EU évente tart csúcstalálkozót Ukrajnával, rendszerint Brüsszelben. Volodimir Zelenszkij február 24. óta először szerdán hagyta el Ukrajnát, első külföldi útja Washingtonba vezetett.

(MTI, Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!