Zelenszkij a Kongresszusban: Nem kérjük, hogy helyettünk harcoljatok

2022. december 22. – 05:46

Másolás

Vágólapra másolva

Első külföldi útjára indult Volodimir Zelenszkij azóta, hogy Oroszország február 24-én megtámadta által Ukrajnát. Az ukrán elnök Washingtonban a Kongresszus előtt tartott beszédet és találkozott Joe Bidennel.

„Ha az önök Patriot rakétarendszerei véget vetnek a városaink ellen indított orosz terrornak, akkor megvédjük a szabadságunkat” – mondta az Egyesült Államok törvényhozásában Zelenszkij, aki közvetlenül a washingtoni út előtt a háború jelenleg legforróbb pontján, Bahmutban járt. Az egykor 70 ezres várost, amelyet „most csak néhányan laknak” az oroszok május óta akarják elfoglalni, de az ukrán erők tartják az állásaikat. A város környékének „minden méterét vér itatja át”, mondta Zelenszkij. Az ott folyó harcok jelentőségéről itt olvashat bővebben.

„Az orosz taktika primitív. Felgyújtanak mindent, amit csak látnak. Amikor Oroszország azzal szembesül, hogy nem tudja elfoglalni városainkat, igyekszik megsemmisíteni azokat” – jelentette ki az elnök az Egyesült Államok törvényhozása előtt.

Zelenszkij népirtásnak nevezte az Ukrajna elleni háborút, amelyet a terrorista Oroszország indított és ehhez szerinte az Oroszországot méreggel átitató Kreml szövetségest is talált: Iránt, amely harci drónokat szállít Moszkvának. A beszédben így külön hangsúlyt kapott az orosz-iráni szövetség, amelyet meg kell állítani, mielőtt Ukrajna után másokra is rátámad – ezért is van szüksége Ukrajnának minél több nyugati fegyverszállítmányta.

„Van tüzérségünk? Igen, köszönet érte. Elegendő? Igazából nem.” „Nem kérjük, hogy amerikai katonák harcoljanak helyettünk. Biztosíthatom önöket, hogy az ukrán katonák is tökéletesen el tudják vezetni az amerikai tankokat és repülőket” – mondta Zelenszkij. Szerinte így az Egyesült Államok segíthet rövidre zárni a háborút, amely eleve ki sem tört volna, ha Oroszország nem dönt úgy. A háborút ugyanis senki sem provokálta ki.

Az elnök arról is beszélt, hogy az emberek gondolatiaiért vívott harcot Oroszország elveszítette, ám ezzel a háború még nem ért véget.

Zelenszkij szerint azonban ideje arról is beszélni, hogy a háború után felelősségre kell vonni az Oroszországban lévő felelősöket és megfizettetni Moszkvával mindazt a kárt, amit okozott a háború elindításával.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!