Reuters: Észak-Koreától kapott fegyvereket a Wagner-csoport

2022. december 22. – 18:11

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Koreától kapott fegyvereket az Ukrajnában harcoló orosz zsoldossereg, a Wagner-csoport – mondta csütörtökön egy magas rangú amerikai tisztviselő a Reuters hírügynökségnek. „Megerősíthetjük, hogy Észak-Korea befejezte az első fegyverszállítást a Wagner-csoport számára, amely már ki is fizette a felszerelést. A múlt hónapban Észak-Korea vállról indítható rakétákat szállított Oroszországba, amelyeket a Wagner használt” – mondta a névtelenséget kérve nyilatkozó tisztviselő.

A hírszerzési adatokon alapuló amerikai értékelés szerint az Észak-Korea által szállított fegyver mennyisége nem fogja döntő mértékben megváltoztatni a harctéri dinamikát Ukrajnában, „de aggódunk amiatt, hogy Észak-Korea további haditechnikai eszközök szállítását tervezi a Wagner-csoport számára” – mondta a tisztviselő.

Hozzátette, hogy Jevgenyij Prigozsin, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese, a Wagner-csoport alapítója havonta több mint 100 millió dollárt költ a zsoldoscsapat ukrajnai műveleteinek finanszírozására, de gondot okoz neki a toborzás. Az Egyesült Államok becslései szerint a Wagner 50 ezer fős személyzetet állomásoztat Ukrajnában, beleértve 10 ezer zsoldost és 40 ezer elítéltet, akiket orosz börtönökből toboroztak – mondta a tisztviselő.

A Wagner-csoport szentpétervári központja 2022. november 4-én – Fotó: Igor Russak / Reuters
A Wagner-csoport szentpétervári központja 2022. november 4-én – Fotó: Igor Russak / Reuters

Az orosz fegyveres erők veteránjaiból álló Wagner-csoport többek között Líbiában, Szíriában, a Közép-afrikai Köztársaságban és Maliban is harcolt az elmúlt években. Az amerikai hírszerzés szerint a Wagner-csoport jelentős szerepet játszott a Bahmut városáért folytatott harcban, és ott súlyos veszteségeket szenvedtek el. Az elmúlt hetekben mintegy ezer Wagner-harcos halt meg, többségük elítélt – mondta az amerikai tisztviselő.

Állítása szerint Prigozsin befolyása növekszik Oroszországban, így a Wagner egyre inkább függetlenül működik az orosz védelmi minisztériumtól. „Az orosz hadsereg hónapok óta a Wagnerre támaszkodik a Donbassz egyes részein folyó harci műveletek vezetésében. Bizonyos esetekben az orosz katonai tisztviselők valójában a Wagner parancsnokságának vannak alárendelve. Nyilvánvaló, hogy Wagner rivalizál az orosz hadsereggel és más minisztériumokkal” – mondta a tisztviselő.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!