Putyin séfje elismerte, hogy beavatkozott az amerikai választásokba

2022. november 7. – 14:57

Másolás

Vágólapra másolva

Elismerte Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember egy hétfői közösségimédia-bejegyzésben, hogy beavatkozott az amerikai választásokba, és azt állította, hogy a jövőben is erre fog törekedni, írja az MTI.

A Kreml-közeli orosz oligarcha kijelentését a Concord nevű cateringcégének sajtószolgálata tette közzé a VKontaktye orosz közösségi oldalon.

„Beavatkoztunk (az amerikai választásokba), jelenleg is beavatkozunk, és a jövőben is ezt fogjuk tenni. Megfontoltan, gondosan, sebészi pontossággal és a magunk módszerével, amelyet mi ismerünk”

– állt a bejegyzésben. Prigozsin titokzatosan még hozzátette: „Hajszálpontos műveletünk során egyszerre távolítjuk el mindkét vesét és a májat”.

Jevgenyij Prigozsin orosz oligarcha 2021 februárjában felkerült az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) körözési listájára, az elfogásához vezető információkért 250 ezer dollár nyomravezetői díjat ajánlottak. Júliusban az amerikai külügyminisztérium 10 millió dolláros jutalmat ajánlott fel annak, akinek információja van arról, hogy Prigozsin hogyan próbálja befolyásolni az amerikai választások kimenetelét.

Szeptemberben ugyancsak a VKontaktye oldalon közzétett bejegyzésében Prigozsin elismerte, hogy ő alapította a Wagner-csoport nevű hírhedt orosz biztonsági magáncéget 2014-ben. Múlt pénteken pedig CSVK Wagner Centr néven védelmi technológiákat fejlesztő központot nyitott Szentpéterváron.

Jevgenyij Prigozsint sajtóforrások külföldön végrehajtott zsoldos- és internetes dezinformációs akciókkal hozták összefüggésbe. Még az egykori Indexen írtunk portrét az oligarcháról. Eszerint Jevgenyij Prigozsin cége, az Internet Research Agency (IRA) 2015-ben került először a reflektorfénybe, amikor a New York Times oknyomozása azonosította a cég hálózatát egy sor, közösségi médiában terjedő összeesküvés-elmélet és álhír forrásaként. Ez valószínűleg csak a főpróba volt az igazi hadművelet, a 2016-os amerikai elnökválasztás előtt.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök legbelső köreihez tartozó orosz oligarcháról régóta tudni, hogy mivel üzleti pályafutását a vendéglátásban kezdte, 15 éve az ő cége, a Concord intézi a legmagasabb szintű orosz diplomáciai találkozók cateringjét, kaviárral-szarvasgombával, Prigozsint emiatt a Putyin séfje gúnynévvel illetik azok, akik mernek vele gúnyolódni. A múltja egyébként meglehetősen kalandos, a nyolcvanas évek nagy részét például börtönben töltötte csalásért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!