Putyin „séfje” felkerült az FBI által körözött személyek listájára

2021. február 26. – 21:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A gyanú szerint a 2016-os amerikai választásokba és belpolitikába való beavatkozással „az Egyesült Államok megkárosítására szövetkezett”.

Felkerült a sajtóban Vlagyimir Putyin orosz elnök „séfjeként” emlegetett Jevgenyij Prigozsin orosz oligarcha az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) körözési listájára, az elfogásához vezető információkért 250 ezer dollár nyomravezetői díjat ajánlottak, írta a The Moscow Times című orosz napilap pénteken. Az MTI lapszemléje szerint az FBI azzal vádolja az üzletembert, hogy

a 2016-os amerikai választásokba és belpolitikába való beavatkozást célzó online kampányt folytató, Internetkutató Ügynökség, azaz Internet Research Agency (IRA) nevű szentpétervári „trollfarm” támogatásával „az Egyesült Államok megkárosítására szövetkezett”.

„Állítólag felügyelte és jóváhagyta a politikai és választási beavatkozási műveleteket, amelyeknek része volt az amerikai szerverkapacitás vásárlása, fiktív online személyiségek százainak létrehozása, illetve lopott amerikai személyazonosságok felhasználása”, emelte ki az ügynökség. Az orosz elnökhöz közel álló oligarcha boszorkányüldözésnek nevezte az intézkedést, és kijelentette: bűnbakként kezelik annak érdekében, hogy így tereljék el a figyelmet az Egyesült Államok belső válságairól. „Az amerikai társadalmat súlyos problémák terhelik: oligarchák és politikusok, akik kifosztják a költségvetést” – írta a Telegram-csatornáján.

Jevgenyij Prigozsint sajtóforrások külföldön végrehajtott zsoldos- és internetes dezinformációs akciókkal hozták összefüggésbe. Még az egykori Indexen írtunk portrét az oligarcháról. Eszerint Jevgenyij Prigozsin cége, az Internet Research Agency (IRA) 2015-ben került először a reflektorfénybe, amikor a New York Times oknyomozása azonosította a cég hálózatát egy sor, közösségi médiában terjedő összeesküvés-elmélet és álhír forrásaként. Ez valószínűleg csak a főpróba volt az igazi hadművelet, a 2016-os amerikai elnökválasztás előtt.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök legbelső köreihez tartozó orosz oligarcháról régóta tudni, hogy mivel üzleti pályafutását a vendéglátásban kezdte, 15 éve az ő cége, a Concord intézi a legmagasabb szintű orosz diplomáciai találkozók cateringjét, kaviárral-szarvasgombával, Prigozsint emiatt a Putyin séfje gúnynévvel illetik azok, akik mernek vele gúnyolódni. A múltja egyébként meglehetősen kalandos, a nyolcvanas évek nagy részét például börtönben töltötte csalásért.

Ahogy szabadult, szinte azonnal nyitott fél tucat luxuséttermet Szentpéterváron, és rekordsebességgel nyerte el állami szervek, iskolák és a hadsereg élelmezési tendereit. A vagyonát többmilliárdosra becsülik, jelenleg több cége, és ő maga is amerikai szankciók alatt áll, a Krím orosz bekebelezésekor a szakadároknak nyújtott támogatás miatt. Az Internet Research Agencyt 2015 februárjában alapította az orosz cégbejegyzési adatok szerint, a tevékenysége online hirdetésoptimalizálás, adatbázis-építés és szoftverfejlesztés. 2016 utolsó napjaiban a vállalkozás – papíron – be is zárt, ám a 2016-os amerikai választást érintő nyomozások során kiderült, ez csak jogi trükközés volt, a nyomok eltüntetése érdekében.

Az Egyesült Államok 2016 decemberén tette fel Prigozsint a szankciós listára, majd egy évre rá a két Concord-céget is. Az amerikai pénzügyminisztérium szerint Prigozsin kiterjedt segítséget nyújtott magas rangú orosz kormányzati hivatalnokoknak, beleértve például egy Ukrajna melletti katonai bázis megépítésében való segédkezést, ahonnan orosz egységeket indítottak a szomszédos országba.

Az FBI ugyanakkor most már arra is figyelmeztetett: Prigozsint szoros szálak fűzik Indonéziához, Katarhoz és Észtországhoz is, így akár még a külföldre menekülése is elképzelhető. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda tizenhárom orosz állampolgárt vett fel a körözési listájára a 2016-os elnökválasztásba való beavatkozások miatt.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!