Az orosz hadsereg és a Roszatom képviselőivel tárgyalt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője Oroszországban

2022. december 22. – 14:34

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője, Rafael Grossi Oroszországba utazott, hogy a dél-ukrajnai Zaporizzsjai atomerőmű körüli biztonsági övezet létrehozásáról egyeztessen az atomerőmű területét ellenőrző orosz hadsereggel.

Grossi a hadsereg és az orosz állami energiavállalat, a Roszatom képviselőivel találkozott. A megbeszélés után a Twitteren azt írta: kulcsfontosságú, hogy a zóna kizárólag a nukleáris baleset megelőzésére összpontosítson. „Folytatom az erre irányuló erőfeszítéseimet, annak tudatában, hogy ez most a lehető legsürgetőbb teendőm” – tette hozzá.

A Roszatom „érdeminek, hasznosnak és őszintének” nevezte a megbeszélést.

Grossi december elején azt nyilatkozta, közel lehet egy megállapodás, hogy megvédjék Európa legnagyobb atomerőművét, olyan javaslat állt ugyanis elő, ami véget vethet az erőmű körüli támadásoknak. A NAÜ régóta sürgeti egy biztonsági övezet kialakítását az erőmű körül, hogy biztosan elkerülhető legyen egy nukleáris baleset.

Az oroszok márciusban vették át az irányítást az erőmű felett. A könyékén azóta is dúlnak a harcok, a tüzérségi támadásokért egymást teszik felelőssé az ukránok és az oroszok. A helyzet rengeteg biztonsági kérdést felvet, erről itt olvashatja Komplexünket.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!