A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője szerint közel lehet egy megállapodás a zaporizzsjai atomerőműről

2022. december 2. – 22:48

Másolás

Vágólapra másolva

Közel lehet egy megállapodás, hogy megvédjék Európa legnagyobb atomerőművét, mondta Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója a zaporizzsjai atomerőműről. Grossi szerint olyan javaslat állt elő, ami véget vethet az erőmű körüli támadásoknak.

Az oroszok márciusra Európa legnagyobb atomerőműve fölött is átvették az irányítást. A zaporizzsjai erőmű könyékén azóta is dúlnak a harcok, a tüzérségi támadásokért egymást teszik felelőssé az ukránok és az oroszok. A helyzet rengeteg biztonsági kérdést felvet, erről itt olvashatják Komplexünket.

Fotó: Stringer / AFP
Fotó: Stringer / AFP

A hétvégén az ukrán állami atomenergetikai vállalat, az Enerhoatom vezetője arról beszélt, hogy szerinte az oroszok lassan elhagyhatják a zaporizzsjai atomerőművet, amire azonban az oroszok azt reagálták, hogy a létesítmény továbbra is az ellenőrzésük alatt marad.

A NAÜ egy biztonsági övezet kialakítását sürgette korábban az erőmű körül, hogy biztosan elkerülhető legyen egy nukleáris baleset. Az orosz RIA hírügynökség pénteken napközben arról írt, hogy Moszkva vázolta saját elképzeléseit egy ilyen övezet ügyében, és választ vár a többi féltől. (Sky News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!