Az oroszok a zaporizzsjai atomerőmű elhagyására készülhetnek

2022. november 27. – 18:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán állami atomenergetikai vállalat vezetője vasárnap azt mondta, vannak arra utaló jelek, hogy az orosz erők készülnek elhagyni a zaporizzsjai atomerőművet, amit márciusban, nem sokkal a bevonulásuk után foglaltak el – írja a Reuters. Egy ilyen lépés jelentős harctéri változást jelentene a részben megszállt délkeleti Zaporizzsja régióban, ahol a frontvonal hónapok óta alig mozdult el.

„Az utóbbi hetekben olyan információkat kaptunk, amelyek arra utalnak, hogy esetleg készülnek elhagyni az erőművet” – mondta Petro Kotin, az Energoatom vezetője az országos televízióban. „Először is, nagyon sok olyan hír jelent meg az orosz médiában, hogy érdemes lenne kiüríteni az erőművet, és talán érdemes lenne átadni az irányítást a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek. Az embernek az a benyomása, hogy csomagolnak és ellopnak mindent, amit csak tudnak”.

Fotó: Alexander Ermochenko / Getty Images
Fotó: Alexander Ermochenko / Getty Images

Oroszország és Ukrajna az elmúlt hónapokban többször megvádolta egymást a zaporizzsjai reaktorkomplexum bombázásával, miközben a világ nagy része egy lehetséges nukleáris katasztrófa miatt aggódott. Az erőmű már nem termel energiát, de az elmúlt hetekben újra felerősödtek a támadások a térségben.

Arra a kérdésre, hogy korai-e még arról beszélni, hogy az orosz csapatok elhagyják az erőművet, Kotin azt mondta a televízióban: „Korai lenne. Ezt most még nem látjuk, de készülnek.”

(The Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!