Családja szerint megkínozták a katari focivébé előestéjén a bajnokság korábbi sajtósát

2022. december 8. – 09:57

Másolás

Vágólapra másolva

Megkínozták Katarban a 2022-es focivébé korábbi sajtósát, akit azután börtönöztek be, hogy nyilvánosan szót emelt a vébé stadionjait építő vendégmunkások rettenetes életkörülményei miatt – állítja a férfi családja. Abdullah Ibhaisz korábban a vébé közösségimédia-megjelenéseiért felelt, de 2019-ben kirúgták állásából, 2021-ben pedig 3-tól 5 évig terjedő börtönre ítélték, elvileg csalás miatt, Ibhaisz szerint azonban beismerő vallomását kikényszerítették belőle, és igazából nem is csalásért vették őrizetbe, hanem ezért, mert 2019 nyarán kritikával illette feletteseit a focivébé infrastruktúráját építő külföldi vendégmunkások életkörülményei miatt.

2019 nyarán a vendégmunkások közül több ezren sztrájkba kezdtek, a vébét szervező bizottság pedig olyan közleményt akart kiadni, amiben letagadják, hogy a nekik dolgozó munkásoknak is közük lenne a sztrájkhoz, Ibhaisz szerint ő ezt az eljárást kritizálta.

Akárhogy is, azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal börtönben van, állítása szerint letartóztatása után hónapokig azt sem engedték neki, hogy ügyvédet fogadjon.

Most a FairSquare nevű emberi jogi szervezet közölt egy levelet a férfi családjától, ami szerint a rabot a világbajnokság nyitóünnepsége előtt megkínozták, majd négy napra egy teljesen sötét, 2x1 méteres magánzárkába dugták, ahol folyamatosan ment a jéghidegre állított légkondi. A levél szerint ez volt a büntetés azért, mert Ihbaisz a börtönből is nyilatkozott egy közelmúltban megjelent dokumentumfilmben, ami a világbajnokság körüli emberi jogi visszaélésekkel foglalkozott.

A férfi szerint letartóztatása előtt ő maga is járt olyan szálláson, ahol 200 vendégmunkást tartottak ivóvíz nélkül, ráadásul akkor már négy hónapja nem kaptak bért sem. Ibhaisz többször beszélt arról is, hogy letartóztatása előtt többször próbált kapcsolatba lépni a FIFA vezetőivel, ők azonban figyelmen kívül hagyták a megkereséseit.

„Mi, Abdullah Ibhaisz családja üzenünk a FIFA-nak és elnökének Gianni Infantinónak, aki egyszer azt mondta, hogy »a világbajnokság a marginalizáltak hangja« – áll a rab családjának friss levelében. – Tetteid nem követték a szavaidat, a FIFA bűnrészes Abdullah bebörtönzésében, és a FIFA hallgatása szétszakítja a családunkat. Elutasítjuk a FIFA érzéketlen közömbösségét, nem vagyunk hajlandóak meghátrálni.”

Az Ibhaiszt képviselő jogvédő szervezet már az ENSZ-t is kérte, avatkozzanak közbe, és szólítsák fel a katari kormányt a férfi szabadon bocsátására. (Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!