Letiltják a moszkvai patriarchátushoz kötődő szervezetek működését Ukrajnában

2022. december 2. – 12:15

Másolás

Vágólapra másolva

Elnöki rendeletet adott ki Volodimir Zelenszkij, amely szerint a moszkvai patriarchátushoz kötődő vallási szervezetek működését leállíthatják Ukrajna területén. Az ukrán elnök ezzel az ukrán nemzetbiztonsági tanács (RNBO) javaslatának szerzett érvényt – írta az Unian.ua.

A rendelet szerint a kormánynak két hónapon belül kell kidolgoznia tevékenység betiltását lehetővé tévő törvény pontos részleteit. A rendelet kiemeli, hogy a lelkiismereti szabadságot garantáló alapjogokkal, a nemzetközi joggal és Ukrajna Európa Tanács-i tagságával vállalt kötelezettségeggel összhangban kell lennie.

Ukrajnában már a függetlenség 1992-es kikiáltásakor kezdeményezték a kijevi patriarchátus létrehozását, hogy egyházi szervezeti szinten is függetlenedjen a pravoszláv egyház Moszkvától. Ez a folyamat azonban jogilag nem ért végig, így hivatalosan a moszkvai patriarchátus irányítása alatt jelentős ingatlanvagyon is van Ukrajnában. Az ortodox egyház ukrajnai és oroszországi ága között 2014 óta különösen erős az ellentét, ami a február 24-én indított orosz invázió után csak fokozódott, miután az orosz pravoszláv egyház feje, Kirill pátriárka kiállt a támadás mellett.

Az EU épp a háború támogatása miatt a moszkvai patriarchára is ki akarta terjeszteni a személyre szóló szankciókat, ezt azonban Magyarország megakadályozta., így a nyáron őt elkerülve lépett életbe a hatodik szankciós csomag. A Semjén Zsoltot – a KDNP elnökét és kormányfőhelyettest – is kitüntető Kirill pátriárkáról itt olvashatja portrénkat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!