Az elmúlt órákban sok minden történt, de konkrétumok nem derültek ki

2022. november 15. – 23:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Legutóbb ebben a cikkben, illetve ebben a posztban foglaltuk össze az eseményeket, az elmúlt két órában azonban tovább zajlottak az események. Konkrétumok ugyan nem derültek ki, de így is voltak komolyabb fejlemények, élükön azzal, hogy a lengyel elnök a NATO 4. cikkének életbe léptetéséről konzultált Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. Piotr Müller kormányszóvivő emellett bejelentette, hogy a lengyel kormány növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erők készültségét.

Noha egyelőre semmilyen hivatalos forrás nem erősítette meg, hogy valóban rakétacsapás történt, és hogy orosz rakéták csapódtak be Lengyelországban, és ezt nem is mondta ki lényegében senki, Volodimir Zelenszkij és más ukrán tisztviselők is kemény hangvételű reakciókat osztottak meg az incidens után, és erősen utaltak arra, hogy valóban támadás történt, amelyre valamilyen reakciót kell majd adni a további hasonló csapások megakadályozásának érdekében.

Más vezetők ennyire nem mentek messzire, de Magyarország és Lengyelország mellett Lettországban is rendkívüli ülést hívtak össze, és számos más országban is vizsgálni kezdték az ügyet. A szlovák védelmi miniszter aggodalmát fejezte ki, és magyarázatot követel Oroszországtól, Von der Leyen támogatásáról és szolidaritásáról biztosította a lengyeleket és ukránokat, és így tett Novák Katalin is. Konkrétumokat egyelőre senki nem tud, beleértve ebbe a lengyeleket és az Egyesült Államokat is, nem véletlen, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is azt mondta, hogy meg kell várni, hogy a lengyelek milyen információval állnak elő.

Ahogy arról ebben a posztban is írtunk, egyelőre valószínűtlennek tűnik, hogy szándékos támadásról legyen szó, egyrészt mert az oroszoknak ez nem érdeke, másrészt pedig mert a NATO ellen nem egy lengyel farm lerakétázásával indítanának háborút. Mindenesetre azt itt is le kell szögezni, hogy egyelőre nem ismertek a részletek, így több lehetséges forgatókönyv létezik – eltévedt orosz rakétáról éppúgy lehet szó, mint eltévedt ukránról, de az is lehet, hogy egy sikeres elfogás eredményeképp csapódott be valami Lengyelországban. Az mindenesetre biztos, hogy a lengyel elnök szerda délre összehívta a Nemzetbiztonsági Tanács ülését.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!