Zelenszkij: Kedd este óta mintegy négymillió ukrán van lekapcsolva az áramszolgáltatásról

2022. november 9. – 06:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden nemcsak a COP27 klímacsúcson mondott beszédet, hanem a már szokásossá vált esti beszédét is megtartotta. Ebben többek között arról beszélt, hogy noha az elmúlt időszakban csökkent a frontról érkező hírek száma, de ez nem jelenti azt, hogy a harcok intenzitása csökkent volna. Az ukrán elnök rövid helyzetértékeléseket is adott a front egyes szakasziról:

  • „A helyzet az egész fronton nehéz. Egyes területeken ugyanúgy folytatódnak a brutális pozícióharcok, mint korábban, és különösen nehéz a helyzet – ugyanúgy, mint korábban – a donyecki térségben. A megszállók aktivitása ott továbbra is rendkívül magas – naponta több tucat támadás. Rendkívül nagy veszteségeket szenvednek, de a parancsuk nem változott – elérni a donyecki régió közigazgatási határát. Egyetlen centimétert sem adunk fel az ottani földünkből.”
  • „Herszon régió. Világosan értjük, hogy mit tervez az ellenség, ezért ennek megfelelően cselekszünk. Óvatosan, megfontoltan és egész területünk felszabadítása érdekében. Megerősítjük az állásainkat, tönkretesszük az orosz logisztikát, és következetesen megsemmisítjük a megszállók lehetőségeit, hogy megszállás alatt tartsák országunk déli részét.”
  • „Kelet. Lépésről lépésre haladunk az ukrán zászló visszatérése felé minden városunkban és településünkön. A határt is aktívan megerősítjük.”

Zelenszkij azt mondta, folytatódik a munka a normális élet helyreállításán a felszabadított területeken. Elmondása szerint az elmúlt napokban a Harkivi terület két körzetében több mint ezer háztartásban állt helyre a gáz- és az áramszolgáltatás. Hozzátette, hogy az orosz csapások által megrongált összes energetikai létesítményben folynak a javítási munkálatok.

„Kedd este óta 14 régióban és Kijev városában mintegy 4 millió ukrán van lekapcsolva az áramszolgáltatásról. A legtöbbjüket azonban stabilizációs menetrendek alapján kapcsolták le, nem pedig vészhelyzetben”

– mondta.

Beszélt arról is, hogy kormánya fontos döntést hozott, amely segít átvészelni a téli időszakot. A fűtési szezonban szükséges áruk behozatala mentesül az áfa és az importvám alól. Ez csökkenti az Ukrajna energia- és hőellátásához szükséges generátorok, akkumulátorok, transzformátorok és egyéb berendezések beszerzésének költségeit. „Világosan értjük: a tél fegyverré alakítása a terrorista állam terve államunk és egész Európa ellen. De mi mindent megteszünk azért, hogy ez az orosz terv is megbukjon, úgy, mint a korábbiak” – mondta Zelenszkij.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!