Zelenszkij: Kit érdekelnének az üvegházhatású gázok egy lehetséges nukleáris baleset után?

2022. november 8. – 20:12

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő kedden videóbeszédet mondott az ENSZ egyiptomi COP27 klímacsúcsán. Többek között arról beszélt, hogy a nemzetközi közösségnek békére van szüksége ahhoz, hogy hatékony lépéseket tudjon tenni az éghajlatváltozás ellen.

„Meg kell állítanunk azokat, akik őrült és törvénytelen háborújukkal tönkreteszik a világ azon képességét, hogy egységesen dolgozzon egy közös ügyön” – mondta Zelenszkij egy előre rögzített videoüzenetben.

„Nem lehet hatékony klímapolitika földi béke nélkül, mert a nemzetek csak azon gondolkodnak, hogyan védhetik meg magukat itt és most a fenyegetésektől, amelyeket főleg az orosz agresszió hozott létre” – tette hozzá.

Az ukrán elnök rámutatott az oroszok által megszállt zaporizzsjai atomerőműben bekövetkező nukleáris baleset potenciális veszélyére. A környéken ugyanis továbbra is folynak a harcok. Az erőmű a háború kitörése óta többször is elvesztette a külső áramellátást, ami arra kényszerítette, hogy átmenetileg dízelgenerátorokra álljon át.

„Kit érdekel például az üvegházhatású gázok mennyisége a légkörben, ha Európa vagy a Közel-Kelet egy részét, esetleg Észak-Afrikát, ne adj' isten egy zaporizzsjai baleset után sugárzó felhő borítja be?”

– mondta Zelenszkij.

„Biztosítanunk kell, hogy a szenvedés ne terjedjen tovább azért, mert a világnak nincs ideje reagálni az éghajlati kihívásokra. Ehhez azonban közös és hatékony fellépésre van szükségünk, amihez pedig béke kell” – tette hozzá.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!