Az elsüllyedt Moszkva cirkáló eltűnt szakácsa is behívót kapott

2022. november 9. – 09:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy szentpétervári toborzóiroda behívót küldött a Moszkva cirkáló szakácsának, aki a hajó április elsüllyedése óta eltűnt – írja a Guardian. Az esetről a Fontanka című helyi független újság számolt be. Azt írták, hogy a Mihail nevű tengerész szakácsként szolgált az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajóján, és cirkáló április 14-i elsüllyedés óta nyoma veszett.

Ennek ellenére a múlt hónapban behívót küldtek neki. A papírt a szülei kapták meg, amelyben felszólították fiukat, hogy jelentkezzen a behívóállomáson, különben büntetőjogi felelősségre vonással kell szembenézniük. „Büntetőeljárás indulhat ellened, ha jogos ok nélkül nem jelensz meg a megjelölt időben és helyen” – állt a behívópapírban.

A szentpétervári helyi hatóságok közölték, hogy a Mihailra vonatkozó behívó valószínűleg „tévedés”, amelyet a szeptemberi mozgósítás kezdete óta kiküldött nagyszámú behívó okozott. „Ha a tévedés ténye beigazolódik, mindent megteszünk, hogy jóvátegyük ezt a hozzátartozóknak” – mondta Mihail Kalinin, a területi közigazgatás szóvivője.

A Moszkva cirkáló elsüllyedésekor meghalt tengerészek pontos száma egyelőre nem ismert. Az orosz védelmi minisztérium áprilisban azt közölte, hogy egy szolgálati személy halt meg, és további 27 legénységi tag tűnt el, amikor – az orosz kormány hivatalos narratívája szerint – lőszerrobbanás történt a hajó fedélzetén, és az így keletkezett tűz okozta a hajó vesztét. (Az orosz független média arról számolt be, hogy az eltűnt katonák száma valószínűleg ennél jóval magasabb volt.) Sokkal valószínűbb viszont az a magyarázat, hogy ukrán Neptun-rakéták süllyesztették el a cirkálót.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!