Indonéz elnöki hivatal: Putyin valószínűleg nem vesz részt a G20-csúcson

2022. november 8. – 14:36

Másolás

Vágólapra másolva

„Nagy a valószínűsége”, hogy Putyin nem vesz részt a G20-csoport idei találkozóján – közölte az indonéz elnöki hivatal egyik alkalmazottja. Hozzátették, hogy ez nem jelenti azt, hogy Oroszország nem képviselteti magát. Kedden még arról számolt be az orosz állami hírügynökség, hogy Putyin a hét végéig dönt részvételéről.

Az indonéz elnök, Joko Widodo hívta meg korábban az orosz elnököt a november 15-én és 16-án esedékes találkozóra, melyet Putyin, Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó júniusi közlése szerint el is fogadott. A részvétel pontosítására a Kreml részéről azonban azóta sem került sor. Az indonéz elnök keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy eddig 17 állam vezetőjéről tudják biztosan, hogy részt vesz majd a Balin tartandó találkozón. Szerinte ez igen jó arány, hiszen „a húszból általában 17-18 állam vezetője szokott személyesen megjelenni”.

Több ország, köztük a találkozóra meghívott Ukrajna vezetése is nemtetszését fejezte ki az orosz elnök részvételét illetően. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt héten leszögezte: ha Putyin jelen lesz a találkozón, akkor ő biztosan nem képviselteti magát. Korábban egyébként nemcsak Zelenszkij, de több nyugati ország is Oroszország kizárását követelte a G20-csoportból.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!