Rekordprofitot termelt a Ryanair, amit egy magyar államtitkár nem is hagyott szó nélkül

2022. november 7. – 18:46

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordprofitot termelt a Ryanair: az előző üzleti félévet 1,37 milliárd euró adózott eredménnyel zárta – írja a CNN. Fél év alatt 95,1 millió utasuk volt, míg tavaly a hasonló időszakban csak 39,1 millió. Ez egyébként 11 százalékkal több, mint a 2019-es első félév, ami utazási szempontból a járvány előtti utolsó zavartalan időszak volt.

A légitársaság – több konkurensével ellentétben – nem rokkant bele a járványba, sőt. Michael O'Leary vezérigazgató szerint más cégek költségcsökkentő megoldásai miatt a Ryanair még nagyobbra tud nőni. Nem gondolja, hogy a recesszió miatt az emberek kevesebbet repülnének, viszont jobban figyelnek majd az árakra – ez pedig kedvez O'Leary relatíve olcsó árakat nyújtó légitársaságának.

Nem véletlen, hogy nem kellett leépíteni a flottájukat és a személyzeti állományt: a járvány alatt lecsökkentették az alkalmazottak fizetését. A vezérigazgató szerint ezt a következő hónapban a pilóták és a légi személyzet több mint 90 százalékánál visszafordítják.

A Hvg.hu észrevette, hogy a magyar kormány nem ment el szó nélkül a Ryanair piaci sikere mellett. Kupecki Nóra, az Igazságügyi Minisztérium alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára a Facebookon kommentálta az esetet.

Kupecki szerint maga a rekordprofit alapvetően „említést sem érdemelne”, de

„a légitársaság a megkárosított utasoknak persze nem szeretne törleszteni és még a bírságokat sem fizetné meg. Aki eddig nem tudta, így születik az extraprofit.”

A Ryanair, vagyis inkább O'Leary nem ápol túl szoros kapcsolatot a magyar kormánnyal. A kormány és a cég (illetve személyesen O'Leary) közötti feszültség az „extraprofitadónak” nevezett különadók bejelentése óta áll fenn. A légitársaságoknak a Magyarországról induló utasok száma után kell egy új tételt fizetniük az államnak. Az adó mértéke utasonként 3900 forint, ha az utasok európai célpontokra repülnek, más célországok esetén pedig 9750 forint. Az intézkedés nyilvánosságra hozatala után a Ryanair először közleményben ostobaságnak nevezte az extraprofitadót, majd O’Leary leidiótázta Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert.

A vezérigazgató szeptemberben Budapestre utazott, hogy válaszoljon néhány újságírói kérdésre, és bejelentse, hogy a Ryanair hét útvonalon csökkenti a járatai számát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!