Az oroszok szerint orosz fennhatóság alá került a zaporizzsjai atomerőmű

2022. november 3. – 07:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orosz tisztviselők bejelentették, hogy a moszkvai hatóságok megkezdték a zaporizzsjai atomerőmű integrálását az orosz atomerőművet üzemeltető Rosznyergoatom fennhatósága alá – írja a Guardian. Az átadásra azután kerül sor, hogy az erőmű az összes rendelkezésre álló üzemanyag-tartalékot elhasználja.

Az orosz külügyminiszter-helyettes, Andrej Rudenko azt állította, hogy az erőmű személyzete, akik „kritikusak annak munkája szempontjából”, szerződést kötött a Roszsenergoatommal, és hogy az orosz hatóságok vizsgálják egy biztonsági övezet létrehozását a létesítmény körül.

Az ukrán Enerhoatom október 28-án közölte, hogy az erőműben maradt 6700 ukrán alkalmazott közül mindössze 100-an írtak alá új szerződést az orosz energetikai ügynökséggel, a Roszatommal (a háború előtt az erőműben még 11 000 alkalmazott dolgozott). Az ukrán nukleáris szabályozás állami felügyelete szerint az orosz erők a nukleáris biztonsági előírások megsértésével egy ismeretlen építményt építettek a ZNPP hét kiégett fűtőelem-tárolójának egyikénél.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!