Lengyelország szögesdrót kerítést épít a lengyel-orosz határra

2022. november 2. – 10:30

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország ideiglenes határzárat épít ki az orosz exklávéval, a Kalinyingrádi területtel határos, 210 kilométer hosszú szakaszon – közölte Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter szerdán. Hozzátette: a 2,5 méter magas szögesdrót kerítés építése azonnal megkezdődik.

A lépésre azért került sor, mert Varsó azt gyanítja, hogy Oroszország azt tervezi, hogy megkönnyíti az ázsiai és afrikai menekültek illegális határátlépését. Błaszczak szerint a határt le kell zárni ahhoz, hogy „Lengyelország biztonságban érezhesse magát”. A munkálatok már szerdán elkezdődtek, és a tervek szerint 2023 végére készül el a kerítés.

A lengyel védelmi miniszter azt mondta, hogy az orosz légügyi hatóság közelmúltbeli döntése, miszerint a Közel-Keletről és Észak-Afrikából Kalinyingrádba indítanak járatokat, arra késztette, hogy olyan intézkedéseket hozzon, amelyek „ennek a határnak a lezárásával” erősítik a biztonságot.

A kalinyingrádi kerítés hasonló lesz ahhoz, amelyet Lengyelország tavaly állított fel a belarusz határ mentén. 2021 őszén a belarusz hatóságok segítségével közel-keleti menekültek ezrei érkeztek a lengyel-belarusz határra. A lengyel és más uniós vezetők azzal vádolták a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szövetséges belarusz kormányt, hogy a migrációt válságot azért szervezték meg, hogy káoszt és megosztottságot teremtsenek az Európai Unión belül.

(ABC News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!