Hszi Csin-ping: Kína hajlandó együttműködni az Egyesült Államokkal

2022. október 27. – 08:33

Másolás

Vágólapra másolva

Kína hajlandó együttműködni az Egyesült Államokkal, hogy módot találjanak az együttélésre olyan módon, amely mindkét fél számára előnyös – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök a CCTV kínai állami televízió csütörtöki híre szerint – írja a Reuters beszámolója alapján az MTI. A kínai elnök a kínai-amerikai kapcsolatok nemzeti bizottsága előtt szólalt fel szerdán.

Hszi arról beszélt, hogy a két nagyhatalomnak meg kell erősítenie a kettejük közötti kommunikációt és együttműködést, hogy előmozdítsák a világ stabilitását.

A két ország viszonyát a közelmúltban feszültté tette, hogy magas rangú amerikai tisztviselők látogattak Tajvanra, melyet Peking Kína szakadár tartományának tekint, eltérően ítélik meg az Ukrajna elleni orosz offenzívát, emellett pedig Washington megtiltotta a chipgyártóknak a technológia exportját Kínába.

Hszi Csin-pinget október 23-án harmadszorra is a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkárává választották, így már harmadik ötéves ciklusát kezdheti meg. A 69 éves Hszi Csin-ping elnöki mandátumát a kínai törvények nem korlátozzák, miután a pekingi törvényhozás 2018-ban eltörölte azt a jogszabályt, amelynek értelmében az ország első embere legfeljebb két mandátumot tölthet ki. A kínai államfő hatalomra jutásáról, és politikai befolyásának megszilárdításáról az újraválasztása előtt ebben a cikkben írtunk részletesen, az újraválasztása után pedig ebben a cikkben elemeztük, hogy mi változott, mi nem, és hogy mire lehet számítani az elkövetkező öt évben.

A pártfőtitkár korábban Tajvannal kapcsolatban visszautasított minden külföldi beavatkozást, és leszögezte: Peking sosem mond le arról, hogy akár erővel is visszaszerezze a sziget feletti ellenőrzést. Tajvannak 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormánya van, melynek legjelentősebb támogatója az Egyesült Államok. Kína korábban többször jelezte, hogy az Egyesült Államok „veszélyes üzentet” küld azzal, hogy szuverén államként kezeli Tajvant.

Hszi békülő hangvételű üzenetét azt követően fogalmazta meg, hogy szerdán Joe Biden amerikai elnök azt mondta, országa nem akar konfliktust Kínával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!