Sztrájkba lépnének az Egyesült Királyság nukleáris fegyvereinek karbantartói

2022. október 21. – 16:00

Sztrájkba lépnének az Egyesült Királyság nukleáris fegyvereinek karbantartói
Légi felvétel az Aldermastonban lévő atomfegyverkezési létesítményről – Fotó: David Goddard / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A brit Atomic Weapons Establishment (AWE) – az ország nukleáris elrettentő eszközeit fejlesztő és szervizelő vállalat – közel 2000 alkalmazottja pénteken szavazást tart arról, hogy október 24-től két héten át tartó sztrájkba lépjenek – írja a SkyNews. A sztrájkra a hosszan elhúzódó bérvita miatt kerülhet sor.

A berkshire-i székhelyű vállalat alkalmazottai azt követően szavaznak a sztrájkról, hogy elutasították az 5%-os béremelést és a kiegészítő átalányösszeget. Ha megszavazzák, a vasúti és postai dolgozókhoz, az ügyvédekhez, az ápolókhoz és számos más szakmához csatlakozhatnak, akik a megélhetési válság közepette a reálbércsökkentés miatt sztrájkolnak.

Mike Clancy, a szavazást lebonyolító szakszervezet főtitkára elmondta: „Az Egyesült Királyság nukleáris elrettentő erejének biztonságos fenntartása összetett és rendkívül stresszes feladat, amely minden szinten rendkívül magas szintű elkötelezettséget és képzést igényel. Ennek megfelelő bérezést és tiszteletet kellene kapniuk a dolgozóknak, akik az ország biztonságáról gondoskodnak”.

Az Egyesült Királyságban szeptemberben 40 éves csúcsot ért el az infláció (10,1%), a legtöbb brit munkavállaló fizetése pedig nem tud lépést tartani az emelkedő árakkal.

A nukleáris fegyverek karbantartásáért felelős dolgozók, ha megszavazzák, pont akkor léphetnek sztrájkba, amikor folyamatos találgatások mennek arról, Oroszország tervezheti-e atomfegyverek bevetését Ukrajnában, vagy nem (Putyin az invázió után nem sokkal készültségbe helyezte Oroszország nukleáris elrettentő arzenálját, és teljesen nyíltan kezdett el fenyegetőzni az atommal, nemrég pedig Joe Biden amerikai elnök is nukleáris armageddonról beszélt, igaz, később finomított a szavain).

Tavasszal a Telexen több cikkben is foglalkoztunk Putyin fenyegetéseivel, és az atomháború kitörésének reális esélyeivel. Ebben a cikkben az atomfenyegetések hátterét elemeztük, ebben pedig azzal foglalkoztunk, milyen irányba terelheti az orosz–ukrán háború a nagyhatalmi rakétapolitikát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!