Szijjártó Péter elmagyarázta, hogyan akarják elérni, hogy eltűnjenek a szankciók az év végéig

2022. október 17. – 15:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miért szavazták meg a szankciós csomagokat, miközben egy ledobott bombaként ábrázolják? – kérdezték Szijjártó Pétertől Luxemburgban hétfőn, a külügyi tanács ülése után, ő pedig azt mondta, egyfelől azért, mert mindig mentességet kapott Magyarország a számára fontos kérdésekben, másrészt pedig, mert nem akarták bomlasztani az EU egységét.

Aztán felmerült kérdésként, hogy a magyar kormány célja a szankciók visszavonása legkésőbb év végéig – hogyan kívánják ezt elérni? Az a szándék, hogy mind a nyolc szankciós csomagot visszavonják? Egyáltalán szóba került most ez a téma az ülésen?

Erre Szijjártó azt mondta, hogy „például azzal, hogy sikerül elérni a békét, tehát ha nemcsak egy ország beszélne a 27-ből a béke nyelvén, az szerintem nagy segítség lenne. (…) Ha nem zárnák el a kommunikációs csatornákat az európai országok és Oroszország között, az nagy segítség lenne, vagy hogyha rajtunk kívül valaki felszólalna amellett, hogyha a G20-as csúcson sansz van arra, hogy az orosz és az amerikai elnök egy helyszínen fog tartózkodni”, akkor legalább beszéljenek egymással, (nem tudjuk, így lesz-e, de sansz van rá, mondta), akkor jó lenne, ha más is ezen a hangon beszélne.

„És hát jó lenne egy őszinte szembenézés és egy világos elemzés, hogy mit értünk el a szankciókkal. Jelenleg az európai gazdaság van a térdén, a háború meg több száz napja zajlik, úgyhogy itt lenne az ideje, ha észhez térne mindenki Brüsszelben, és nem erőltetne egy olyan szankciós politikát, ami csak károkat okozott Európának.”

A szankcióról egyébként nemzeti konzultációt indít a kormány, már el is kezdték postázni a leveleket, de erről vagy ennek jelentőségéről Szijjártó Péter nem beszélt az érvelésénél. Október elején Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta: a szankciók tönkreteszik a gazdaságot, ezért mielőbbi irányváltásra van szükség, és a konzultációs ívek kitöltése azért fontos, mert ha „sokan kiállunk ezen vélemény mellett, akkor el is tudjuk érni”.

Arról, hogy a kormány állításaival szemben miért jelenthető ki mégis, hogy az Oroszországra kivetett szankciók működnek, ebben a cikkben írtunk bővebben.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!