Irán ismét tagadja, hogy fegyvereket adnának Oroszországnak

2022. október 15. – 18:29

Másolás

Vágólapra másolva

Irán ismét visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Oroszországnak fegyvereket szállított volna „az ukrajnai háborúban való felhasználásra” – közölte szombaton az iráni külügyminisztérium.

Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter hangsúlyozta, hogy „az Iráni Iszlám Köztársaság nem adott, és nem is fog adni semmilyen fegyvert, amelyet az ukrajnai háborúban használnának”. „Úgy véljük, hogy mindkét oldal felfegyverzése csak meghosszabbítja a háborút. (…) Sem Ukrajnában, sem Afganisztánban, Szíriában és Jemenben nem tartjuk, nem tartottuk helyes útnak a háborút” – mondta az iráni külügyminiszter a portugál kollégájával, Joao Gomes Cravinhóval folytatott telefonbeszélgetésben.

A Josep Borrell uniós külügyi vezetővel pénteken folytatott telefonbeszélgetésben Amir-Abdollahian megismételte Irán hivatalos álláspontját, miszerint semleges álláspontot képvisel az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban.

Ezzel szemben Ukrajna és a Nyugat nagy része azzal vádolta Moszkvát, hogy az elmúlt hetekben iráni gyártmányú drónokat használtak az ukrán városok elleni támadásokban. Amerikai hírszerzési jelentés szerint Oroszország százával rendelt drónokat Irántól, de állítólag nincsenek velük megelégedve. Az elmúlt időszakban több felvétel is készült a Sáhed-136 típusú iráni drónok maradványairól Ukrajnában.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!