Cseh külügyminiszter: Botrányos Szijjártó részvétele a moszkvai konferencián

2022. október 13. – 21:56

Másolás

Vágólapra másolva

Jan Lipavský, a soros EU-elnök Csehország külügyminisztere csütörtökön Prágában bírálta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter moszkvai útját. „Egészen botrányosnak tartom, hogy (Szijjártó Péter) olyan konferenciára ment, amelyen az Európai Unió szankciós listáján szereplő személyek is megjelentek” – jelentette ki az MTI szerint Lipavský újságírók előtt.

„Magyarország véleményem szerint részben foglya az Oroszországi Föderációval fenntartott kapcsolatainak. Azt az elképzelést, hogy velük együtt atomerőművet épít, nem tartom reálisnak” – mondta a cseh miniszter, akinek szavait a CTK hírügynökség idézte.

Jan Lipavský 2022. augusztus 31-én Prágában – Fotó: Michal Cizek / AFP
Jan Lipavský 2022. augusztus 31-én Prágában – Fotó: Michal Cizek / AFP

A visegrádi együttműködéssel (V4) kapcsolatban Lipavský azt mondta: a visegrádi négyek országait vitaplatformnak lehet minősíteni, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia problémái a migrációval és az energiával hasonlóak. A cseh diplomácia irányítója szerint a V4 csoportját nem kellene konzervatív blokknak minősíteni, mert az a tény, hogy ezek az országok bizonyos regionális formátumban csoportosulnak, nem jelenti azt, hogy Csehország bármelyikük politikáját is átvenné.

„Nem fogadom el, hogy a V4-et valamiféle konzervatív blokknak minősítsék, de elutasítom a kilépést vagy a csoport munkájának befejezését hangoztató véleményeket is” – fejtette ki a cseh külügyminiszter. Lipavský szerint a V4-es csoportnak jelenleg nincs semmiféle erős egységes álláspontja, mint volt 2015-ben, a migránsválság idején. Mint mondta, nem utasítja el a V4-en belüli tárgyalásokat.

Szijjártó Péter Moszkvában az Oroszországi Energiahét alkalmával rendezett moszkvai panelbeszélgetésen azt mondta: „Teljességgel érdekeltek vagyunk az energetikai együttműködés fenntartásában Oroszország és Magyarország között. Világossá tettük, hogy nem fogunk támogatni semmiféle olyan szankciót, amely veszélyeztetné hazánk biztonságos energiaellátását”. Hangsúlyozta, Budapest nem politikai vagy ideológiai, hanem szigorúan fizikai kérdésként tekint az energetikai együttműködésre.

Azt is mondta, hogy „ha a Nyugat és Oroszország nem beszél egymással, hagyják elhalni a kommunikációs csatornákat, azzal feladják a békének még a reményét is”. Legutóbb hasonló érvekkel magyarázta, amikor szeptember végén az EU kifejezett kérése ellenére tárgyalt az orosz külügyminiszterrel New Yorkban.

Szijjártó szerdán a orosz állami gázcég, a Gazprom vezérigazgatójával, Alekszej Millerrel tárgyalt, a találkozót követően a külügyminiszter Facebook-videóban jelentette be, hogy az orosz állami gázcég érdekelt a hosszú távú együttműködésben Magyarországgal, és véglegesítették a gázszállításra vonatkozó halasztott fizetési megállapodást is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!