Szijjártó az EU kifejezett kérése ellenére tárgyalt az orosz külügyminiszterrel

2022. szeptember 23. – 15:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek reggel a magyar külügy még lelkes közleményben tudatta a világgal, hogy az EU-ból egyedül a magyar kormány ült le tárgyalni Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel New Yorkban. Délutánra kiderült, azért csak ő, mert az Európai Unió arra kérte a tagállamokat, hogy ne tartsanak kétoldalú megbeszéléseket az orosz féllel. Ennek a kérésnek mindenki engedelmeskedett, csak a magyar külügyminiszter nem – írja az Euronews.

Az orosz és a magyar külügyminiszter New York-i találkozójára órákkal azután került sor, hogy az Európai Bizottság külügyi szóvivője, Peter Stano egy sajtótájékoztatón kijelentette, az ENSZ-közgyűlés alatt nem lenne helyes kétoldalú megbeszélést folytatni az orosz kormány tagjaival. Ezt az álláspontot Stano szerint az összes tagállam megértette és elfogadta.

A ciprusi külügyminiszter például csütörtökön az Európai Unió kérésére le is mondta a tervezett New York-i találkozóját Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Szijjártó nem tett így, a találkozót pedig azzal indokolta, hogy „a béke párbeszéd nélkül nem fog létrejönni”.

Stano ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

„Egyetértés van az EU tagállamai között abban, hogy jelenleg, ebben a különleges helyzetben Lavrovval találkozni például New Yorkban értelmetlen, hiszen semmilyen szükséges eredményt nem hoz.”

Hozzátette, bármilyen kapcsolatnak Oroszországgal az kell hogy legyen a célja, hogy felszólítsák őket az őrült, törvénytelen háború leállítására.

Sok eredményt valóban nem hozott a magyar és az orosz külügyminiszter találkozója. Annyi derült ki, hogy valószínűleg nem kerül sor az ukrajnai béketárgyalások megkezdésére, és hogy Szijjártó arra panaszkodott Lavrovnak, hogy az orosz–ukrán háború következményeit Magyarországon is érezni lehet az elszabadult infláción vagy a menekültáradaton keresztül.

Az Euronews a találkozóval kapcsolatban kereste Stanót, aki megismételte csütörtöki nyilatkozatát, és hozzátette: „A végső felelősség ezek megvalósulásáért minden esetben az adott tagállamok terheli.”

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!