Szijjártó Moszkvában: Teljességgel érdekeltek vagyunk az energetikai együttműködés fenntartásában

2022. október 13. – 15:57

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Moszkvába utazott, ahol Gyenyisz Manturov és Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettesekkel, illetve Kirill Komarovval, a Roszatom első vezérigazgató-helyettesével is találkozott. Csütörtökön az Oroszországi Energiahét alkalmával rendezett moszkvai panelbeszélgetésen is részt vett a külügyminiszter, írja az MTI

Az eseményen Szijjártó úgy fogalmazott:

„Teljességgel érdekeltek vagyunk az energetikai együttműködés fenntartásában Oroszország és Magyarország között. Világossá tettük, hogy nem fogunk támogatni semmiféle olyan szankciót, amely veszélyeztetné hazánk biztonságos energiaellátását”

Hangsúlyozta, Budapest nem politikai vagy ideológiai, hanem szigorúan fizikai kérdésként tekint az energetikai együttműködésre. Szijjártó fontosnak nevezte a Török Áramlat működését, és hozzátette, el kell kerülni az északi gázvezetékek elleni szabotázsakciókhoz hasonló incidenseket.

Amikor a zöld átállásról kérdezték, a külügyminiszter azt válaszolta, „soha nem volt kérdés számunkra, hogy a nukleáris energia tiszta, biztonságos, olcsó és fenntartható módja az energiatermelésnek”.

A szankciókról azt mondta, azok rendkívül fájdalmasak Magyarország és Európa számára, talán fájdalmasabbak is, mint Oroszország számára, ezért a béketeremtés jelenti az egyetlen megoldást. Hozzátette, „ha a Nyugat és Oroszország nem beszél egymással, hagyják elhalni a kommunikációs csatornákat, azzal feladják a békének még a reményét is” (erről egy videót is közzétett a Facebook oldalán). Legutóbb hasonló érvekkel magyarázta, amikor szeptember végén az EU kifejezett kérése ellenére tárgyalt az orosz külügyminiszterrel New Yorkban.

Szerdán a orosz állami gázcég, a Gazprom vezérigazgatójával, Alekszej Millerrel tárgyalt, a találkozót követően a külügyminiszter Facebook-videóban jelentette be, hogy az orosz állami gázcég érdekelt a hosszútávú együttműködésben Magyarországgal, és véglegesítették a gázszállításra vonatkozó halasztott fizetési megállapodást is. Azt is megismételte, hogy továbbra is vétózunk minden olyan EU-s szankciót, ami az orosz gázszállítást érinti.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!