Szijjártó Péter örömmel jelentette Moszkvából, hogy a Gazprom hosszú tárva tervez Magyarországgal

2022. október 12. – 20:46

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Moszkvába utazott a orosz állami gázcég, a Gazprom vezérigazgatójával, Alekszej Millerrel tárgyalni. A tárgyalás eredményeiről egy Facebook-videóban számolt be.

A bejelentkezést Szijjártó azzal kezdte, hogy minden idők legsúlyosabb energiaellátási válsága van Európában és az egész világon, ráadásul nem elég az előzzünk álló télre koncentrálni, az is nagy kérdés, mi lesz a következő 2-3 télen.

Az Európába irányuló orosz gázvezetékekből az északiak megsérültek, és alig-alig működnek, de a déli, Török Áramlat 100%-os, és biztonságos, mondta Szijjártó (arra nem tért ki, hogy mi okozhatta az északi csővezetés sérülését; az oroszok az USA-t vádolják szabotázzsal, nyugati források orosz önszabotázsra célozgatnak). A biztonságát növeli, hogy ezt az oroszok tervezték és építették, így a karbantartását is el tudják végezni a szankciók mellett is.

A moszkvai utazás célja az volt, hogy megbizonyosodjunk afelől, a Gazprom hosszú távú együttműködésben érdekelt-e Magyarországgal, és megszerezni az elkötelezettséget erre – mondta Szijjártó, majd örömmel jelentette, hogy ez sikerült is. Azt is megismételte, hogy továbbra is vétózunk minden olyan EU-s szankciót, ami az orosz gázszállítást érinti.

Az oroszok a déli vezetékekre helyezik át az európai gázszállítás fókuszát, ez pedig számunkra nagyon jó hír, mondta Szijjártó, majd mindenkit biztosított, hogy egészen biztosan nem lesznek Magyarországon korlátozások a gázfelhasználásban.

A miniszter bejelentette továbbá, hogy véglegesítették a gázszállításra vonatkozó halasztott fizetési megállapodást az oroszokkal.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!