Aláírták az európai rakétavédelmi rendszer kidolgozásáról szóló szándéknyilatkozatot

2022. október 13. – 11:49

Másolás

Vágólapra másolva

14 NATO-tagország és Finnország védelmi miniszterei csütörtökön Brüsszelben találkoztak, hogy aláírják az „Európai Égi Pajzs Kezdeményezés” (ESSI) kidolgozására vonatkozó szándéknyilatkozatot. A kezdeményezés célja egy európai lég- és rakétavédelmi rendszer létrehozása közös légvédelmi eszközök és rakéták beszerzése révén. Ez erősíteni fogja a NATO integrált lég- és rakétavédelmét – áll a NATO közleményében.

A 14 NATO-szövetséges között van: Magyarország, Belgium, Bulgária, Csehország, Észtország, Hollandia, Lettország, Litvánia, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Szlovákia, Szlovénia és Románia.

Fotó: Yves Herman / Reuters
Fotó: Yves Herman / Reuters

„Ez az elkötelezettség ma még fontosabb, mivel tanúi vagyunk az Oroszország által Ukrajnában végrehajtott kegyetlen és válogatás nélküli rakétatámadásoknak, amelyek civileket ölnek meg és kritikus infrastruktúrát pusztítanak el. Ebben az összefüggésben határozottan üdvözlöm Németország vezető szerepét az ESSI elindításában” – mondta Mircea Geoană NATO-főtitkárhelyettes. Hozzátette: „Az új eszközök, amelyek zökkenőmentesen integrálódnak a NATO lég- és rakétavédelmébe, jelentősen növelik a szövetség légi- és rakétafenyegetésekkel szembeni védelmi képességét.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!