Herszon megszállt részeinek orosz vezetője a lakosok evakuálását javasolja

2022. október 13. – 17:42

Másolás

Vágólapra másolva

A déli Herszon megye oroszok által kinevezett vezetője, Vlagyimir Szaldo a Telegramra kirakott videójában azt javasolta a lakosoknak, hogy hagyják el a térséget, hogy így védjék meg magukat a rakétacsapásoktól, és Oroszországtól kért segítséget az emberek evakuálásához, írja az AFP.

Szaldo szerint a területet komoly károkat okozó rakétacsapások érik. Később Marat Husznyulin orosz miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy a kormányuk úgy döntött, segít Herszon lakosainak elhagyni a megszállt régiót.

Az ukrán erők korábban bejelentették, hogy öt újabb települést foglaltak vissza Herszon megyében. Az északkeleti ellentámadással párhuzamosan délen is halad egy másik ukrán ellentámadás, amely során az orosz vonalakat 20 kilométerrel vetették vissza (a területveszteség egy része a védvonalak kiegyenesítéséből fakad).

Az oroszok eleve ebben a régióban várták a fő ukrán offenzívát, csapataik védelmi állásokat építettek ki, azonban az ukrán tüzérség hónapok óta módszeresen rombolja a logisztikai hátterüket, a raktárakat, az orosz utánpótlásban meghatározó jelentőséggel bíró vasúti csomópontokat, a Dnyeper (Dnyipro) folyó északi partjára vezető hidakat, illetve az orosz utászok által épített pontonhidakat.

Rácz András, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) Oroszországgal foglalkozó szakértője szerint az ellátási problémák miatt hosszú távon nagyon nehezen lesz védhető Herszon az oroszoknak. Erről részletesen itt írtunk, a frontvonalakat pedig itt lehet megnézni az Institute for the Study of War amerikai agytröszt térképein:

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!