Az ukránok szerint az elmúlt napokban több mint 400 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza délen

2022. október 6. – 17:27

Másolás

Vágólapra másolva

Október eleje óta az ukrán fegyveres erők a déli Herszon megyében több mint 400 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza az orosz megszállóktól, jelentette ki Natalija Humenyuk, a dél-ukrajnai műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője sajtótájékoztatóján. Herszon egyike annak a négy ukrán területnek, amelyek annektálását Oroszország bejelentette – noha az nem világos, pontosan milyen határokkal –, de amit Moszkván kívül csak Észak-Korea ismer el.

A BBC szerint az ukrán erők azt nem akarták elmondani, hogy melyik irányokban sikerült előretörniük. Olekszij Hromov dandártábornok, az ukrán vezérkar műveleti igazgatóságának főnöke szerint az elmúlt öt nap alatt 29 települést szabadítottak fel Herszon megyében. A déli és keleti frontvonalakat itt lehet megnézni az Institute for the Study of War amerikai agytröszt térképein:

Humenyuk szerint a sikereik ellenére általánosságban elmondható, hogy a déli irányú helyzet továbbra is nehéz és rendkívül dinamikusan változó. Az ukrán védelmi erők folyamatosan törnek előre, és több helyen már húsz kilométer mélyen hatoltak be a frontvonal mögé, mondta. Az orosz erők azonban megtorlásként erőteljesen ágyúzzák a térség településeit. Humenyuk szerint a szeptember 21-étől kezdődően mozgósított oroszok már megjelentek a déli fronton, de nem tűnnek friss erőnek.

Szerhij Hajdaj, a nagyrészt az oroszok által megszállt régió ukrán kormányzója szerint az ukrán erők felszabadították Hrekivka falut a Donyec-medencei Luhanszk megyében.

Igor Konasenov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve közben arról beszélt, hogy az orosz erők elfoglalták a donyecki régióban lévő Zajceve települést, Herszonban pedig visszaverték az ukrán erők áttörési kísérleteit. A Meduza ellenzéki hírportál összefoglalója szerint az ukrán erők az egész fronton támadnak, és Bahmut iránya az egyetlen – itt található Zajceve község is – ahol az orosz erők megőrizték a kezdeményezést.

(MTI, BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!