Orbán a lengyel miniszterelnökkel is tárgyalt Prágában

2022. október 6. – 22:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Politikai Közösség első, prágai csúcstalálkozója egy új nemzetközi fórum, amelyen összesen 40 európai ország vesz részt, köztük Törökország és Norvégia is, a fő téma pedig az ukrajnai háború és az energiaválság. A találkozó keretében számos kétoldalú megbeszélést is tartottak.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint Orbán Viktor tárgyalt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel, amiről a Facebookján azt írta ki egy fényképre: „Van, ami örök. Folytatjuk!” Korábban az Eötvös Csoport rendezvényén szakértők úgy vélték, hogy komoly átrendeződést hozhat a magyar–lengyel viszonyokban az orosz–ukrán háború, Ukrajna miatt már nem annyira két jó barát a lengyel és a magyar kormány: elképzelhető, hogy a közeljövőben a két ország már csak taktikai szinten fog össze, hogy megszerezze az uniós pénzeket. Orbán Viktor tárgyalt Miloš Zeman cseh köztársasági elnökkel, majd Andrej Plenković horvát miniszterelnökkel is Prágában.

Liz Truss brit kormányfő és Emmanuel Macron francia elnök is kétoldalú megbeszélést folytatott. Egyetértettek abban, hogy addig támogatják Ukrajnát, ameddig csak szükséges, hogy helyreálljon az ország szuverenitása és területi integritása. A brit–francia viszony feszülten indult az új kormányfő alatt, mivel Truss a toryk vezetéséért folyó kampányában azt válaszolta arra a kérdésre, hogy Macron „barátja vagy ellenfele-e” Nagy-Britanniának, hogy ez még nem dőlt el. Most Truss azt mondta, hogy Macron barát, ellentétben Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. (MTI, BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!