Putyin azt állította, még őt is meglepte a „népszavazások” eredménye

2022. október 5. – 17:14

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt állította, még őt is meglepte a Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiókban szeptember végén lezajlott, úgynevezett „népszavazások” eredménye. „Őszintén szólva, a népszavazás eredménye, nemcsak örömet okozott, de meg is lepett” – mondta Putyin az „Év tanára” című oroszországi verseny díjazottjaival és döntőseivel való szerdai találkozón.

Hangsúlyozta, hogy szerinte a szavazások „teljesen átláthatók és objektívek” voltak. „Az eredmény minden bizonnyal több mint meggyőző, és teljesen átlátható, minden kétséget kizáróan. Ez objektív adat az emberek hangulatáról” – tette hozzá Putyin.

A valóság ezzel szemben az, hogy a demokratikus népszavazás kritériumai nem érvényesültek, a kilencven százalék feletti részvételi arányok, az Ukrajnától való elszakadás szinte 100 százalékot karcoló aránya nyilvánvalóan képtelenség. Sőt, még a népszavazás által felölelt területek sem stimmeltek, mivel Donyeck nagyjából negyven százaléka, Zaporizzsja egyharmad része nincs is orosz fennhatóság alatt – így értelemszerűen ezek a területek kimaradtak a szavazásból.

Putyin szerdán írta alá az úgynevezett Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok, valamint Zaporizzsja és Herszon régiók Oroszországhoz való csatolásáról szóló törvényeket. A négy ukrán megye elcsatolásáról, az annexiónak megágyazó patyomkin-népszavazásokról és az egész folyamat háborús jelentőségéről itt olvashat részletesen.

(Interfax)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!