Putyin aláírta a négy ukrajnai régió annektálásáról rendelkező törvényeket

2022. október 5. – 11:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Aláírta a négy ukrajnai régió, vagyis a szakadár Luhanszki és Donyecki Népköztársaság, valamint a megszállt Zaporizzsja és Herszon megye Oroszországhoz csatolásáról szóló alkotmányos törvényeket Vlagyimir Putyin orosz elnök, írja az MTI. A törvényeket, valamint a régiók „annektálásáról” szóló szerződéseket az orosz parlament alsóháza hétfőn, a felsőháza pedig kedden szavazta meg egyhangúlag.

A csatlakozási „népszavazásokat”, valamint a területek annektálását a külföldi államok közül csak Észak-Korea tekinti legitimnek. A nemzetközi hatalmak előre jelezték, hogy nem ismerik el az Ukrajnához tartozó területek „népszavazásokat” követő elcsatolását, az ENSZ szerint ez összeegyeztethetetlen a nemzetközi joggal. A reakciókról bővebben itt olvashatnak.

Az orosz hadsereg a területek egyike felett sem gyakorol teljes ellenőrzést.

Az orosz törvények az érintett régiókban az Oroszországhoz való csatlakozásuk napjától, vagyis a „csatlakozási” szerződések szeptember 30-i aláírásától léptek hatályba.

Nem habozott felmérést készíteni az állami Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ sem: kedden kiadott felmérése szerint a válaszadók háromnegyede pozitívan viszonyult a négy ukrajnai régió Oroszországhoz csatolásához, minden második válaszadó ezt teljes bizonyossággal állította. A megkérdezettek 12 százaléka semleges, 11 százaléka pedig negatív hozzáállást tanúsított.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!