A német kormány nem tervezi az Északi Áramlat 2 földgázvezeték beindítását

2022. október 5. – 17:53

Másolás

Vágólapra másolva

A német kormány továbbra sem tervezi az Északi Áramlat 2 földgázvezeték beindítását – jelezték szerdán Berlinben. Christiane Hoffmann helyettes kormányszóvivő azt mondta, hogy Oroszország nem kívánt szállítani, amikor volt erre lehetősége az Északi Áramlat 1 vezetéken, hanem inkább „politikai kifogásokat” keresett, így a német kormány értékelése szerint „nem megbízható szállító”, függetlenül attól, hogy melyik vezetékrendszerről van szó.

Az Északi Áramlat 2 vezetékei az Északi Áramlat 1 két vezetékszálával párhuzamosan, a Balti-tengerben futnak. Lefektetésüket tavaly fejezték be, és el is indították a rendszer üzembe helyezését célzó hivatalos németországi eljárást, amelyet a szövetségi kormány február 22-én felfüggesztett, válaszul arra, hogy Moszkva a nemzetközi jog előírásaival ellentétben elismerte a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadás területek függetlenségét.

Oroszország így csak az Északi Áramlat 1-en szállított földgázt, amelynek mennyiségét az Ukrajna ellen indított háború kezdete óta jelentősen visszafogta, majd augusztusban teljesen leállította a rendszert. Szeptember végén szivárgást észleltek mindkét vezetékrendszeren. Szerdán a Der Spiegel című német hírmagazin azt írta, hogy a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) megállapításai szerint „célzott szabotázs” történt, és a művelet „nagyfokú összetettsége” miatt valószínűsíthető, hogy valamilyen „állami szereplő” van a háttérben.

(MTI, Der Spiegel)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!