A Kreml 2026-ig egy átmeneti időszakot jelöl ki a négy ukrán terület integrálásához

2022. október 4. – 12:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz RIA Novosztyi hírügynökség közzétett egy összefoglalót arról, hogy jogilag mit is jelent az annexió az Oroszország által elcsatolni kívánt négy ukrán területre nézve a Vlagyimir Putyin elnök által még pénteken aláírt csatlakozási szerződések alapján. Eszerint:

  • Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja régiók határai Oroszország államhatárai lesznek.
  • 2026. január 1-ig jelölik ki azt az átmeneti időszakot, amely alatt a négy területet az orosz gazdasági, pénzügyi, hitel- és jogrendszerébe integrálják, valamint tisztázzák a katonai szolgálattal kapcsolatos kérdéseket.
  • A Donyecki Népköztársaság (DPR) illetve a Luhanszki Népköztársaság (LPR) kormányai (amelyeket a nemzetközi jog nem ismer el) az ügyvezető köztársasági elnökök új kabinetjének megalakulásáig folytatja a munkát. Herszon és Zaporizzsja régióknak, az orosz törvényeknek megfelelően, megbízott kormányt kell alakítaniuk.
  • Az orosz jogszabályok az annektált régiókban attól a naptól lépnek érvénybe, amikortól Oroszország a részeinek tekinti a területeket. Herszon és Zaporizzsja régiók törvényei nem érvényesek, ha azok ellentmondanak Oroszország alkotmányának. A DPR és az LPR hivatalos dokumentumai az átmeneti időszak végéig vagy a vonatkozó új orosz jogi aktusok elfogadásáig érvényesek.
  • Az ukránokat, illetve más országok állampolgárait, valamint a fenti régiókban lakó hontalanokat Oroszország állampolgárainak ismerik el. Ezek közül kivételt jelentenek azok, akik egy hónapon belül nyilatkoznak arról, hogy megtartanák meglévő állampolgárságukat vagy hontalanok maradnának.
  • Oroszország minden új régióban élő népnek biztosítja a jogot anyanyelvének megőrzéséhez, és megteremti a lehetőséget annak tanulmányozásához és fejlődéséhez.

Oroszország és Észak-Korea az egyetlen ENSZ-tagállam, amely eddig elismerte az ukrajnai megszálló hatóságok által rendezett „népszavazások” eredményeit. A nyugati nagyhatalmak szerint törvénytelen az annexió. A reakciókról bővebben itt olvashat.

Vlagyimir Putyin a négy szeparatista régió orosz támogatású vezetője a moszkvai aláírási ünnepségen 2022. szeptember 30-án – Fotó: Kremlin Press Office / Anadolu Agency / AFP
Vlagyimir Putyin a négy szeparatista régió orosz támogatású vezetője a moszkvai aláírási ünnepségen 2022. szeptember 30-án – Fotó: Kremlin Press Office / Anadolu Agency / AFP

Azt teljesen egyértelműen a fenti értelmezés sem fejti meg, hogy Herszon és Zaporizzsja esetében pontosan mit tekint annektált területnek a Kreml. Dmitrij Peszkov szóvivő a Kreml szokásos hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: Herszon és Zaporizzsja régiók határait még nem jelölték ki, és Oroszország „tovább konzultál majd a helyi lakosokkal a kérdésről”.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!