Lengyelország szerint az EU összes tagállamában személyesen közölték az orosz nagykövetekkel, hogy nem fogadják el az ukrán területek elcsatolását

2022. október 03. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

Bekérették hétfő délelőtt a varsói külügyminisztériumba az Oroszországi Föderáció nagykövetét, hogy személyesen közöljék vele, Lengyelország nem ismeri el sem Ukrajna négy megyéjének Oroszországhoz való csatolását, sem pedig az azt Moszkva szerint legitimáló „népszavazásokat”.

Ezt az MTI tudósítása szerint Marcin Przydacz külügyminiszter-helyettes jelentette be egy lengyel kereskedelmi hírcsatornán hétfő reggel. Przydacz elmondta, hogy közölték az orosz nagykövettel: „Álnépszavazásokról van szó, Ukrajna területének elcsatolására tett kísérletről”, és azt is tudatta, hogy a diplomáciai fejmosás egy összeurópai kezdeményezés keretében történt:

Európai szinten megállapodtunk a kollégáinkkal, hogy nagyjából egy időben, ugyanezen a napon ismertetjük ezt az álláspontot az adott országban dolgozó orosz nagykövettel.

Egy „Herszon Ukrajnáé! feliratútranszparens az orosz annexió elleni szombati krakkói tiltakozáson Fotó: BeataZawrzel / NurPhoto via AFP
Egy „Herszon Ukrajnáé! feliratútranszparens az orosz annexió elleni szombati krakkói tiltakozáson Fotó: BeataZawrzel / NurPhoto via AFP

A magyar kormány médiafelületein nincs nyoma annak, hogy Szijjártó Péter bekérette volna a budapesti orosz nagykövetet, Jevgenyij Sztanyiszlavovot. A találkozó létrejöttéről, az ott elhangzottakról megkérdeztük a Külgazdasági- és Külügyminisztériumot, amint válaszolnak, megírjuk. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egyébként a múlt héten leszögezte, hogy Magyarország nem ismeri el az orosz megszállás alatt álló ukrán területeken tartott népszavazások eredményét, sem a megszállt területek annexióját (melynek lényegéről és következményeiről itt olvashat részletesen), azonban Novák Katalin köztársasági elnök nem írta alá az annexiót elítélő közös közép-kelet-európai államelnöki nyilatkozatot.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök egyébként az annexiót követően azonnal benyújtotta Ukrajna tagsági kérelmét a NATO-hoz, a kérelmet a 2008-as bukaresti NATO-csúcs tagjelöltséget kilátásba helyező döntésére hivatkozva 10 tagállam támogatásáról biztosította, köztük az elmúlt évszázadokban számos orosz annexiós kísérletet megtapasztalt Lengyelország is.

Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!