A V4-ekből minden elnök aláírta az annexiót elítélő elnöki nyilatkozatot, csak Novák Katalin nem

2022. október 2. – 14:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lett, észt, román, lengyel és cseh elnökök neve szerepel aláíróként annál a nyilatkozatnál, amiben a közép- és kelet-európai országok államfői elítélték az orosz agressziót és az ukrajnai annexiót, írta meg a Napunk. A V4-ek közül egyedüliként Magyarország köztársasági elnöke, Novák Katalin neve nem látható az aláírók között, holott Magyarország Ukrajna egyik szomszédja is egyben.

„Mi, Közép- és Kelet-Európa országainak elnökei, amelyeknek vezetői ellátogattak a háború sújtotta Kijevbe, és saját szemükkel győződtek meg az orosz agresszióról, nem hallgathatunk, amikor Oroszország nyíltan megsérti a nemzetközi jogot, ezért a következő nyilatkozatot tesszük:

Megerősítjük, hogy támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi egységét. Nem ismerjük el és soha nem fogjuk elismerni Oroszország azon törekvését, hogy annektálja Ukrajna bármilyen részét.

Támogatjuk Ukrajnát az orosz invázió elleni védekezésben, követeljük, hogy Oroszország azonnal húzódjon vissza az összes megszállt területről és felszólítjuk az összes Szövetségest, hogy jelentősen növelje az Ukrajnának szánt katonai segítséget.

Mindenkit, aki agresszív bűnöket követ el, felelősségre kell vonni” – írják a nyilatkozatban, amit Zuzana Caputová, Szlovákia köztársasági elnöke, Miloš Zeman. Csehország köztársasági elnöke, Alar Karis, Észtország elnöke, Egils Levits, Lettország elnöke, Gitanas Nauseda, Litvánia elnöke, Stevo Pendarovski, Észak-Macedónia elnöke, Milo Đukanović, Montenegró elnöke, Andrzej Duda, Lengyelország elnöke és Klaus Iohannis, Románia elnöke írt alá.

Azt már a hvg.hu írta, hogy míg a szlovák elnök a hivatalos oldalán is közzétette a nyilatkozatot, addig Novák Katalin oldalán semmi sem utal arra, hogy egyáltalán létezik ilyen. A nyilatkozat miatt kerestük a sajtóosztályát, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A magyar kormány szavait egyébként a legutóbbi kormányinfón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter tolmácsolta. Erről a kérdésről azt mondták, hogy Magyarország nem fogadja el az ukrajnai területek orosz annexióját.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!