Bloomberg: Az USA felvázolta Ukrajna hosszútávú támogatási költségvetését, amibe Európának is havi 1,5 milliárd dollárral kéne beszállnia

2022. október 2. – 23:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután Oroszország szeptemberben Harkiv-Izjum térségében komoly vereséget szenvedett, és az orosz inváziós erők teljesítményén egyre jobban kezdett érződni az emberhiány és a nemzetközi technológiai korlátozások által előidézett alkatrészhiány, Vlagyimir Putyin két fokozattal feljebb csavarta a háborús erőfeszítéseket: Elrendelte több százezer tartalékost mozgósítását, és felpörgette a megszállt ukrán területek elcsatolására hónapok óta tervezgetett kamunépszavazások lebonyolítását. A két intézkedés közös következménye egyértelmű: Putyin ki akarja csikarni a győzelmet, az erőfeszítések fokozása pedig előrevetíti azt, hogy a háború bizony akár évekig is eltarthat.

Ezzel a komor lehetőséggel az Ukrajna támogatását szervező nyugati stratégáknak is komolyan számolnia kell, nem véletlen, hogy a Bloomberg vasárnapi cikke szerint az Egyesült Államok le is rakott egy hosszútávú civil – azaz nem katonai kiadásokra, hanem az infrastruktúra, az egészségügy és az oktatás működtetésére szolgáló – finanszírozási tervet szövetségesei elé.

Ebben az USA havi 1,5 milliárd dollár értékű segélyt vállal, de ugyanilyen mértékű támogatást kér európai szövetségeseitől is.

A Nemzetközi Valutaalap számításai szerint Ukrajnának havi 5 milliárd dollárra lenne szüksége az alapvető állami feladatok ellátásához és a gazdaság működtetéséhez – ehhez képest Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter szerint az augusztusi 4,7 milliárd dollár után szeptemberben már csak 2 milliárd dollár támogatás folyt be a kijevi államkasszába.

A Bloomberg kormányzati forrásai szerint a Biden-kormányzat egyébként is keményen lobbizik azért, hogy az Európai Unió határozottabban teljesítse vállalásait (a ténylegesen kifizetett támogatások milliárdokkal vannak elmaradva a vállalt összegektől). Az EU 9 milliárd eurónyi segélyről döntött a nyáron, ebből azonban 3 milliárd folyósításának formájáról még mindig vita zajlik, 5 milliárd folyósítása folyamatban van, és csak 1 milliárd eurót sikerült ténylegesen kifizetni.

Az október elején Csehországban tartandó uniós csúcs napirendjén az újabb szankciók mellett szerepel az, hogy a 2023-as évben az EU összesen 38 milliárd dollárt különít el Ukrajna számára az uniós költségvetésből. Azonban a lapnak nyilatkozó uniós diplomaták egy része „rettentő frusztrált” az európai uniós döntéshozatal lomhasága miatt, és azt állítják, a tél közeledtével és az energiaválság kézzelfogható jeleinek szaporodásával „egyes tagállamok” még jobban elkezdték halogatni a vitás ügyek lezárását.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!