Reuters: Még a jövő heti uniós csúcs előtt megállapodhatnak az újabb szankciókról

2022. szeptember 29. – 09:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már a jövő heti uniós csúcs előtt megállapodás születhet az újabb szankciócsomagról, vagy legalábbis annak főbb részeiről, állítja egy uniós tisztviselő a Reutersnek.

A forrás szerint a találkozó központi témái várhatóan a kelet-ukrajnai megyék „népszavazásai”, az orosz nukleáris fenyegetések és az Északi Áramlat gázvezetékek problémái lesznek. Emellett tárgyalnak az energiaárak csökkentésére irányuló különböző elképzelésekről, ami várhatóan elég feszült lesz a lap forrása szerint.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már szerdán bejelentette, hogy az EB újabb szankciócsomagot javasol Oroszországgal szemben, amivel újabb csapást mérnének az orosz gazdaságra. A BBC cikke szerint az unió bővíteni fogja azoknak a termékeknek a listáját, amelyeket nem lehet Oroszországba exportálni: a listára főleg fegyverek, repülőgépek és vegyi anyagok kerülnek majd fel, ami az Európai Bizottság elnöke szerint gyengíti majd az orosz haderő erejét, és így közel 7 milliárd eurós bevételtől fog elesni Oroszország.

Továbbá a csomag értelmében az uniós állampolgároknak tilos lesz olyan vállalatok kormányzati testületeiben szerepet vállalniuk, amelyek orosz állami tulajdonban vannak. Von der Leyen szerint ugyanis „Oroszország nem részesülhet az uniós tudásból és szakértelemből”.

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy Magyarországon nemzeti konzultációt tartanak az energetikai szankciókról.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!