Újabb szankciócsomagot javasol az Európai Bizottság az oroszokkal szemben

2022. szeptember 28. – 17:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke szerdán bejelentette, hogy az EB újabb szankciócsomagot javasol Oroszországgal szemben, amivel újabb csapást mérnének az orosz gazdaságra – írja a BBC.

Von der Leyen szerint azért van szükség egy újabb szankciócsomagra, mert múlt héten Oroszország teljesen új szintre emelte az Ukrajna elleni inváziót a mozgósítással és a látszatnépszavazásokkal. Az Európai Bizottság elnöke szerint ezek csak újabb kísérletek arra, hogy Oroszország erőszakosan és illegális úton szerezzen újabb területeket.

A szankciócsomag célja, hogy újabb csapást mérjenek az orosz gazdaságra, és korlátozzák az ország kereskedelmi lehetőségeit is.

A BBC cikke szerint az unió bővíteni fogja azoknak a termékeknek a listáját, amelyeket nem lehet Oroszországba exportálni. A cikk szerint a listára főleg fegyverek, repülőgépek és vegyi anyagok kerülnek majd fel, ami az Európai Bizottság elnöke szerint gyengíti majd az orosz haderő erejét, és így közel 7 milliárd eurós bevételtől fog elesni Oroszország.

Továbbá a csomag értelmében az uniós állampolgároknak tilos lesz olyan vállalatok kormányzati testületeiben szerepet vállalniuk, amelyek orosz állami tulajdonban vannak. Von der Leyen szerint ugyanis „Oroszország nem részesülhet az uniós tudásból és szakértelemből”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!