Vádat emeltek a Putyin-közeli oligarcha, Gyeripaszka ellen az Egyesült Államokban

2022. szeptember 29. – 23:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emeltek Oleg Gyeripaszka orosz aluminiummágnás ellen, mert állítólag rejtett pénzügyi tranzakciókkal kibújt az amerikai szankciók alól, többek között „virágot küldött egyeseknek”, és megszervezte, hogy barátnője Amerikában szülje meg gyermekét.

A Putyinhoz több szálon is kötődő oligarchát egyesült államokbeli ingatlanjainak eltitkolását célzó pénzügyi trükkökkel és egy kaliforniai hangstúdió eladásával is vádolják. Emellett állítólag 300 ezer dollárt fizetett ki azért, hogy barátnője az Egyesült Államokban szülhesse meg a közös gyereküket, így megszerezve neki az állampolgárságot. A virágküldés azért is kiemelt részlet a történetben, mert olyan címzettek kaptak csomagot Gyeripaszkától, mint például a kanadai parlament egy korábbi képviselője.

Az 52 éves Gyeripaszka, a világ egyik legnagyobb alumíniumgyártójának számító United Co. Rusal PLC 486-ban többségi részesedéssel rendelkezik. A férfi évtizedek óta Oroszország leggazdagabb emberei közé tartozik, vagyonát az 1990-es évektől kezdve gyarapította. Régóta szoros kapcsolatban áll Putyinnal, és világszerte pénzmosás, zsarolás és zsarolás miatt nyomoznak ellene. A férfi 2018-ban felkerült az Egyesült Államok szankciós listájára, ami megtiltotta, hogy bármiféle üzleti tevékenységet folytasson az országban.

„A fedőcégek és a hazugságháló nem fogja megvédeni Gyeripaszkát és cimboráit az amerikai bűnüldözéstől, ahogy nem védenek meg másokat sem, akik támogatják a Putyin-rezsimet” – mondta el Lisa Monaco főügyész-helyettes.

(Market Watch)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!