Oroszország nem kérvényezi a katonaság elől külföldre menekülők kiadatását

2022. szeptember 27. – 18:13

Másolás

Vágólapra másolva

Az előzetesen bejelentett létszámnál jóval kiterjedtebb, rengeteg túlkapással kísért orosz mozgósítás (melynek katonai hatásairól itt olvashat, oroszországi fejleményeinek külön cikket szenteltünk) hatására kedd reggelig valószínűleg legalább 300 ezren menekültek el az országból, de folyamatosan érkeznek a katonakorú férfiak és családjaik a szomszédos országokba. Az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex kedd délutáni adatai szerint a múlt héten 66 ezer orosz állampolgár lépte át az uniós tagállami határokat, ami egy hét alatt 30 százalékos ugrást jelent, a legtöbben a finn és az észt határon keresztül érkeztek. A Frontex azzal számol, amennyiben Oroszország lezárja határait, megugrik az illegális határátlépők száma.

A BBC szerint Moszkva egyelőre nem tervezi azt, hogy a sorozás elől menekülők ellen kiadatási kérelmet nyújt be a befogadó országoknál.

Keddi adatok szerint Kazahsztánba 98 ezer orosz menekült egy hét alatt, a január elején óriási tiltakozásokat átélt ország belügyminisztere leszögezte, hogy az autóval, biciklivel és gyalog érkező menekülteket nem fogják visszafordítani, Kaszim-Zsomart Tokajev elnök pedig arra utasította kormányát, hogy tegyenek meg mindent a „reménytelen helyzetbe került” oroszok megsegítésére.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!