Lettország rendkívüli állapotot vezet be Oroszországgal közös határán

2022. szeptember 27. – 21:30

Másolás

Vágólapra másolva

A részleges orosz mozgósítás miatt döntött így a rigai parlament. Az intézkedés három hónapig marad hatályban a balti ország keleti kerületeiben, ideértve a határátkelőhelyeket, valamint a repülőtereket és vasútállomásokat is. A döntés további eszközöket biztosít a hatóságoknak a határvédelemre, valamint a határellenőrzések gyorsabb megszervezésére, ha a katonai behívó elől Oroszországból menekülők száma tovább emelkedne.

A három balti állam, Lettország, Litvánia és Észtország szeptember 19-e óta korlátozza a schengeni térségbe való belépést az uniós vízummal rendelkező, turisztikai, kulturális, sport- és üzleti céllal érkező oroszok számára. A rigai belügyminisztérium adatai szerint azóta 57 orosz állampolgárt fordítottak vissza a határon, 2475-en legálisan utazhattak be, míg 2332-en visszatértek Oroszországba. A lett hatóságok biztonsági okokból nem adnak ki humanitárius vízumot a mozgósítás elől menekülő oroszoknak.

Lettország Belarusszal is határos, ezen a határszakaszon már 2021 augusztusa óta rendkívüli állapot van hatályban. (MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!