Az EU reméli, hogy konstruktív viszonyt tud kialakítani az olasz választásokon győztes euroszkeptikus koalícióval

2022. szeptember 26. – 15:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság „konstruktív” együttműködésre számít a Giorgia Meloni által vezetett új kormánnyal.

– így reagált a BBC tudósítása szerint az Európai Unió végrehajtó testülete a vasárnapi olasz parlamenti választásokra, melyen a Meloni által vezetett Olasz Testvérek, a Matteo Salvini-féle Liga, illetve Silvio Berlusconi exminiszterelnök Hajrá Olaszországja által alkotott (szélső)jobboldali koalíció a szavazatok összesen 44 százalékával stabil többséghez jutott a törvényhozás mindkét házában.

Az Európai Bizottság viszonya a győztes koalícióval finoman szólva is feszültnek mondható; elnöke Ursula von der Leyen a választás előtt azt nyilatkozta, hogy a tetület tiszteletben tartja a demokratikus döntést, de ha az EU és a leendő olasz jobboldali kormány kapcsolata olyan „problémás” irányt vesz, mint Magyarország vagy Lengyelország esetében, akkor a Bizottságnak megvannak az eszközei a demokratikus értékek betartatására. Von der Leyen az uniós támogatások visszatartásával burkoltan fenyegető nyilatkozatát Matteo Salvini „szégyenletes arroganciá”-nak minősítette.

Eric Mamer uniós szóvivő hétfő reggel a konfliktust meg sem említve csak azzal kommentálta az olasz választási eredményt, hogy „a Bizottság mindig a választási eredmények alapján felálló kormányokkal dolgozik, és ezen alapelv alól Olaszország sem jelent kivételt. Természetesen reméljük, hogy az új olasz kormányzattal konstruktív viszonyt tudunk kialakítani”.

Ahogy azt az olasz választás következményeit latolgató cikkünkben írtuk, ahogy kézzelfogható közelségbe került a kormányzás, az Olasz Testvérek jócskán finomított harsány EU-ellenes és oroszbarát pozícióin; a párt ma már Putyin-ellenes és Ukrajna-párti vonalat képvisel, és ígéretet tett a júliusban megbukott Mario Draghi gazdasági programjának folytatására is.

Az olasz választást egyébként azután kellett kiírni, hogy júliusban megbukott az Európai Központi Bank korábbi elnöke, Mario Draghi vezette egységkormány. A kormányválság, majd a bukás leginkább a nagykoalícióból kimaradó Olasz Testvéreknek kedvezett (a formáció felemelkedéséről itt olvashat részletesen). Az Olasz Testvérek győzelme pedig azt jelenti, hogy a Benito Mussolini néhai fasiszta diktátort korábban nyíltan dicsérő Giorgia Meloni személyében először lesz női miniszterelnöke Olaszországnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!