Zelenszkij az oroszoknak: Fuss el, vagy add meg magad az ukránoknak, ez a túlélés lehetősége

2022. szeptember 23. – 10:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A részleges mozgósításról szóló orosz döntés annak a beismerése, hogy a hivatásos hadseregük kudarcot vallott és felmorzsolódott, mondta Volodimir Zelenszkij szokásos elnöki beszédében, amit az ukrán államfő hivatalos honlapján tettek közzé.

„Ebben a háborúban hat hónap alatt 55 ezer orosz katona halt meg. Több tízezren megsérültek, vagy elvesztették valamelyik végtagjukat. Legyen ennek folytatása? Ne legyen? Akkor tiltakozz! Tegyél ellene! Fuss el! Vagy add meg magad az ukránoknak! Ezek a túlélés lehetőségei” – fogalmazott Zelenszkij.

Az ukrán elnök köszönetet mondott azoknak, akik megvédik az államot, a függetlenséget, és „a szabadságharc mögött a világban kialakult egységről” beszélt. Kitért a közelmúlt harci sikereire, szerinte Ukrajnának sikerült felszabadítania az orosz csapatok által megszállt terület jelentős részét. „Embereket szabadítottunk ki orosz fogságból”, 215-en térhettek haza a családjukhoz.

Vlagyimir Putyin részleges mozgósításról szóló szerdai bejelentésével párhuzamosan megszólalt Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter is, aki március óta először közölt adatokat az orosz veszteségekről. Állítása szerint kevesebb mint hatezer katona halt meg eddig az ukrajnai harcokban, miközben ukrán oldalon szerintük már több mint hatvanezer katona halt meg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!