Az EU-ból utolsóként Finnország is lezárja a határait az orosz turisták előtt

2022. szeptember 23. – 21:27

Másolás

Vágólapra másolva

Az Oroszországgal határos utolsó EU-tagállamként Finnország is lezárja a határait az orosz turisták előtt Putyin mozgósítási rendelete után – írja a Financial Times. A finnek egészen eddig haboztak a döntés meghozatalával, de mivel az EU nem tudott egységes álláspontot kialakítani a kérdésben, a finnek most önállóan döntöttek.

Az ügy előzménye, hogy a balti államok valamint Lengyelország is lezárták határaikat az orosz turisták előtt, így Finnországon keresztül juthattak már csak be az Unióba az Oroszországból távozók. A finn lakosság többsége, és a jobboldali ellenzéki pártok is a szigorítás mellett voltak, így végül most a balközép kormánykoalíció is beadta a derekát és bejelentette az orosz turisták kizárását.

Továbbra is beléphetnek az EU-ba:

  • politikai menekültek,
  • családjukat látogatók,
  • tanulók,
  • és munkaügyben utazók (többek között kamionsofőrök).

A legutóbbi menekülési hullám akkor indult meg, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én szerdán részleges mozgósítást rendelt el, amivel körülbelül 300 ezer orosz férfit fognak besorozni a hadseregbe. Közülük most rengetegen külföldre indultak, hogy ne kelljen harcolniuk.

Az EU országai nem egységesek az Oroszországból távozók kezelésével kapcsolatban. Németország és más államok szerint segíteni kell azokat, akik Putyin rendszere elől menekülnek, ráadásul minden távozó csak gyengíti Oroszországot. Más országok, mint például Lettország, viszont biztonsági kockázatként kezeli az oroszokat, szerintük ráadásul sokan, akik most távoznak Oroszországból, egészen eddig támogatták a háborút.

(Financial Times)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!