Mégsem úgy értették az oroszok az atomfegyverek használatát

2022. szeptember 23. – 17:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország senkit nem fenyeget atomfegyverrel – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes egy pénteki moszkvai konferencián. A diplomata szerint az atomfegyverek használatáról beszélő orosz tisztségviselők valójában csak arra akarták felhívni az Egyesült Államok figyelmét, hogy ne avatkozzon közbe a donbaszi harcokba.

Rjabkov szerint Oroszország nem akar nyílt háborút a NATO-tagállamokkal, az atomfegyverek bevetése pedig csak akkor opció, ha Oroszország területi integritása forog kockán. Hogy ez utóbbi egészen pontosan mit jelent, nem világos, éppen ma tartanak ugyanis a megszállt ukrán tartományokban népszavazást arról, hogy csatlakozzanak-e Oroszországhoz. Felmerül tehát a probléma, hogy akkor mostantól Oroszország a megszállt területeket is saját részének tekintheti, és azok esetleges visszafoglalására is mint a területi integritása megsértésére reagálhat.

Medvegyev szavaiból az következik, hogy akkor is atomfegyverrel reagálnának, ha az ukrán hadsereg visszafoglalná Ukrajna megszállt területeit. Rjabkov nyilatkozata azonban inkább úgy értelmezhető, hogy csak akkor használnának atomfegyvereket, ha NATO-csapatok vonulnának be Oroszország területére.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!